Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 19.05.2015. iznosio je 42 tone. Trgovalo se suncokretovom sačmom 33% po ceni od 28,20 din/kg. Dana 18.05.2015. trgovalo se pšenicom rod 2014 po ceni od 21,23 din/kg i sojom rod 2014 po ceni od 44,86 din/kg. Dana 15.05.2015. trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 16,5 din/kg. U cene je uračunat PDV od 10%.

pb tabela

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

od 11. aprila do 15. maja 2015. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

-Pad cene kukuruza
-Stabilna cena soje
-Dešavanja na svetskim berzama

Untitled-1

Tržište žitarica i uljarica je i dalje u padu. Najnovije prognoze svetskih bilansa najavljuju manju proizvodnju nego prošle godine, ali i dalje to će biti proizvodnja koja će nadmašiti potrošnju, pa će zalihe i dalje rasti. Slična situacija je i u Srbiji. Ne baš idealni vremenski uslovi ne obećavaju prinose kao prošle godine, ali i dalje očekivanja idu u pravcu relativno dobrih prinosa i velikih tržišnih viškova. Sve to je uzrok daljem padu cena, koji je u protekloj nedelji bio izražen kod svih roba kojim se trgovalo na novosadskoj berzi. Promet od 544 tona robe za 27,48% je manji u odnosu na prethodnu nedelju, dok je finsnaijska vrednost prometa iznosila 12.065.366 dinara, što je pad u odnosu na isti podatak iz prethodne nedelje za 46,19%.

Tržište pšenice je bilo najaktivnije. Silosi se polako pripremaju za prijem nove pšenice, pa je i ponuda bez obzira na relativno nisku cenu bila raspoložena za trgovanje, što je rezultiralo podatkom da je ova roba predstavljala tri četvrtine ukupnog prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. Cena hlebnog zrna je od početnih 19,40 din/kg bez PDV, na kraju nedelje kotirala na nivou od 19,20 din/kg. Prosečna cena trgovanja od 21,24 din/kg ( 19,31 bez PDV) , za 0,19% je niža u odnosu na prosečnu cenu trgovanja u prethodnoj nedelji.

Bez obzira na sporadična blaga cenovna pomeranja kukuruza na više na svetskom tržištu, ta okolnost nije bitnije uticala na dešavanja na našem tržištu. Naprotiv, cena ove robe na našem tržištu je u padu i to za 1,96%, što za vremenski period od nedelju dana nije malo. Prosečna cena trgovanja je iznosila 16,50 din/kg ( 15,00 din/kg bez PDV).

Soja svojim redovnim prisusutvom na berzanskom tržištu svakako daje osnov za relevantne zaključke o dešavanjima na ovom tržištu. Cena od 44,77 din/kg ( 40,70 bez PDV), je za neznatnih 0,14% niža nego prethodne nedelje, ali podatak da je u odnosu na cenu u istom periodu prošle godine cena manja za 45,22%, jasno govori da je soja jedan od najvećih tržišnih gubitnika iz sektora roba primarnog agrara. Procena relevantnih svetskih tržišnih analitičara o rekordnom rastu potrošnje u narednoj ekonomskoj godini, tržište soje i dalje svrstava u kategoriju naglašeno konjukturnih tržišta.

Od ostalih roba na berzi se trgovalo jopš i suncokretovom sačmom sa 33% proteina po prosečnoj ceni od 27,60 din/kg ( 23,00 bez PDV).

Untitled-2

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-3

 

PRODEX

Iza nas je još jedan nedeljni period, izuzetno skromne aktivnosti na domaćem robno-berzanskom tržištu.

Situacija, na tržištu pšenice je nepromenjena sa stanovišta cenovne stabilnosti. Istovremeno, pad interesovanja na strani tražnje na tržištu kukuruza, doveo je do daljeg pada cene žutog zrna. Radna nedelja startovala je cenom kukuruza od 15,20 din/kg, bez PDV-a, da bi se do kraja nedelje cena spustila na nivo od 15,00 din/kg, bez PDV-a, koliko je, podsećamo, bila poslednja registrovana cena još na početku ove kalendarske godine.

Dalji pad cene kukukruza direktno je prouzrokovao da PRODEX zabeleži još jedan nedeljni pad indeksne vrednosti. Na današnji dan ovaj indeks beleži vrednost od 203,97 indeksnih poena, što je za 0,68 indeksnih poena manje nego prošlog petka.

Untitled-4

Početak nedelje je obeležen iščekivanjem najnovijeg izveštaja američkog Ministarstva poljoprivrede, koji nije doneo nikakva iznenađenja, pa je samim ti i tržište ostalo dosta stabilno. Nagli skok cene fjučersa na pšenicu je zabeležen juče, do kog je došlo usled pokrivanja kratkih pozicija od strane fondova čija je prodajna pozicija dotakla rekordni nivo.

Julski fjučers na pšenicu je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi poskupeo za 8,81%, dok je fjučers na kukuruz skuplji za 1,83%.

Untitled-5

Za razliku od tržišta žitarica, fjučersi na tržištu soje su zabeležili cenovni pad. Soja sa isporukom u julu je jeftinija za 1,85%, dok je sojina sačma jeftinija za 3,88%.

Untitled-6

Cena pšenice je juče na Euronext-u skočila prateći kretanje na čikaškoj berzi. Prema podacima Fracuskog Agrimera, zalihe pšenice su nepromenjene u odnosu na prethodni mesec i iznose 3,6 mil. t, kao i zalihe kukuruza koje su na nivou od 3,8 mil. tona. Pšenica je u Parizu, u odnosu na kraj prošle nedelje, skuplja za 2,03%, dok je u Budimpešti pojeftinila za 2,11%. Kukuruz je u Parizu jeftiniji za 0,16%, a u Budimpešti 2,51%.

22 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

 9. prodajem kukuruz Says:

  Prodajem kukuruz 20 tone
  i baliranu detelinu
  i psenicu tritikalu
  ova stranica je korisna za sve

 10. RADJA Says:

  u mom selu,niko nece da proda soju ispod 60 din.Svako hoce sam da skladisti jer nece da dozvole da ih neko potkrada.

 11. jovan Says:

  zivo me zanima kolika ce cena biti kukuruza?

 12. tanja Says:

  ovo je sramota sta se radi sa cenama soje i drugih zitarica…seljaci zemlju u korov,pa da vidimo onda kome ce monopol uzimati…

 13. tanja Says:

  10 dana se ceka zvanicna cena soje…vrsi se odkup a niko neplaca…nezna se cena…sta se ceka da jos dinar padne.SRAMOTA

 14. jovan Says:

  u somboru placaju 35 din soju avanso.

 15. jovan Says:

  cena kukuruza u somboru sa 14% vlage 13 din sa pdv/om
  meteorkomerc

  mada u okolnim selima, conoplja,kljajicevo,stapar,miletic,stanisic,rastina,bezdan.
  na pojedinim otkupnim silosima vrse netacna merenja pomocu vlagomera i tako uzimaju u proseku oko 1,5 % na vlazi.

 16. Igor Says:

  Interesuje me,ako se moze znati,ko dobija pdv u ceni soje.Uporno se pisu cene sa i bez pdv.Da li dobija proizvodjac ili otkupljivac kad proda?Unapred se zahvaljujem

 17. pavle Says:

  podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi u Novome Sadu..na 24 dinara..po toni i kvalitetu merkatilne..pšenice..molim vas.i podignite cenu kokuruza..na 18 dinara po toni i kvalitetu..

 18. pavle Says:

  Povećajte otkupnu cenu pšenice na Produktnoj Berzi u Novome Sadu..na 25 dinara po toni i kvalitetu merkatilne…pšenice..i povećajte cenu kokuruza..na 18 dinara.po toni i kvalitetu..robe..

 19. pavle Says:

  povećajte otkupnu Cenu kokuruza na Produktnoj Berzi u Novome Sadu..na 17 dinra po toni i kvalitetu kokuruza..i povećajte otkupnu cenu pšenice novoga..roda na 24 dinara po toni i kvalitetu merkatilne pšenice..molim vas..

 20. pavle Says:

  Povećajte otkupnu cenu kokuruza na Produktnoj berzi u Novome Sadu na 18 Dinara po toni i kvalitetu berzanske robe.u 2015.molim vas.

 21. pavle Says:

  povećajte otkupnu cenu kokuruza..na produktnoj berzi Novi Sad.na 18 dinara po toni i kvalitetu..kokuruza..u 2015.

 22. pavle Says:

  povećajte otkupnu cenu pšenice novoga roda..na 25 dinara po toni i kvalitetu berzanske robe merkatilne pšenice..molim vas..

Ostavite komentar

buy xenical online with overnight delivery getting xenical without doctor buy generic orlistat online purchase online prescription xenical without buy orlistat no prescription low cost order no prescription orlistat how to order xenical online without a rx cheap orlistat xenical without prescription buy generic orlistat online no prescription orlistat orlistat for sale xenical without rx overnight shipping buy orlistat offshore no prescription fedex orlistat bestellen fedex xenical overnight without a prescription buy online rx xenical without how to get keflex without buy herbal revia were to buy keflex fedex arcoxia overnight without a prescription mail order revia no prescription asacol next day purchase zovirax online no membership purchase online rx keflex without desogen citrate buy benicar online pills buy asacol without a credit card casodex free consultation u.s. pharmacy want to buy atarax in malaysia fedex principen without priscription generic benicar no prescription buy no perscription atarax discount cleocin buy tenormin daily use zovirax without a rx prezzo casodex tenormin fast delivery no doctors lamictal 100mg tenormin tablets 100 mg no prescription australia buy lamictal epharmacist wholesale feldene buy prescription keflex online keflex no prescription worldwide cheap lamictal online safety order keflex zovirax shipped overnight without a prescription tenormin suppliers buy tenormin generic zovirax shipped overnight without a prescription keflex without rx medications safety order keflex zovirax online without prescription vantin no physicisn consult buy atarax on line amex tenormin suppliers buy benicar online without a prescription atarax on line order benicar on line revia online order xenical for cash on delivery buy xenical no prescription needed order xenical no prescription xenical 60 mg without prescription order xenical for cash on delivery buy in orlistat uk orlistat no rx purchase orlistat without prescription to ship overnight xenical on line no prescription buy xenical online overnight generic xenical online no prescription buy xenical online without prescription where to buy generic orlistat online without a rx buying xenical without a prescription how to buy xenical online without a rx get xenical orlistat no prescription needed 120mg purchase generic orlistat online order orlistat without a rx overnight shipping buy orlistat online no prescription canadian generic orlistat no prescription orlistat online pharmacy orlistat precio buy online orlistat 60 mg buying xenical online buy xenical without a prescription in the united states pharmacy where you can purchas� orlistat without prescription buy orlistat next day delivery orlistat with no rx us xenical without prescription buy orlistat cod next day delivery xenical overnight no script mastercard accepted is it legal to buy orlistat online xenical online pharmacy orlistat without prescriptions buy cheapest orlistatbuy no prior prescription orlistat purchasing orlistat online without prescription no prescription generic xenical orlistat rezept generic orlistat online no prescription pay xenical order xenical without prescription xenical with consult order orlistat online no prescription pharma life buy orlistat australia no prescription orlistat online without a prescription buy orlistat without prescription buy orlistat cod next day delivery buy orlistat pills in toronto orlistat in usa india xenical canadian pharmacy no prescription xenical buy xenical without rx from us pharmacy xenical no perscription required online prescription orlistat purchase xenical paypal without prescription orlistat overdose orlistat with out a prescription order orlistat without rx xenical ups fedex shipping. orlistat online no prescription canadian pharmacy xenical buy xenical no visa without rx is it legal to buy xenical online xenical online cheap buy generic Orlistat online purchase Xenical amex online without rx Orlistat online where can i buy Xenical online buy Orlistat online without prescription from canada Xenical without prescriptions Xenical no script fedex cheap xenical no prescription Orlistat on line pharmacy I need to order Xenical without presciption and order it COD buy genuine orlistat in the u.s. how to buy orlistat online without a rx buy generic Orlistat online no prescription buying Orlistat online xenical without a prescription cheap buy orlistat money buy how to buy xenical online without a prescription orlistat orderd online without prescription xenical online pharmacy orlistat online no rx overnight order xenical free next day airxenical on line online xenical cheap xenical for sale online no prescription required buy discount Xenical online Orlistat online sale without prescription Orlistat online no prescription and overnight Xenical online with no prescription or membership Xenical 60 mg cheap online pharmacy for Orlistat Overnight Xenical without a prescription cheap Orlistat no prescription how to get prescription of xenical i want to buy pregnizone without a prescription Orlistat generic online Xenical no physicisn consult Online us Xenical buy real Orlistat orlistat overnight delivery no rx needed for purchasing Xenical cheap order rx Xenical Xenical without prescription mexico generic Orlistat without prescription Xenical generic no prescription prednisone online purchase non rx cheap prednisone prednisone espana where can i purchase prednisone online buy prednisone uk buy cod prednisone fedex prednisone overnight without a prescription prednisone 40 mg how to purchase prednisone online without a prescription prednisone cheap overnight fedex buy cheap online pharmacy prednisone purchase cheap prednisone order cheapest online prednisone xenical no rx foreign buy orlistat no rx generic orlistat without prescription canada orlistat 120 mg without prescription order xenical on line no prescriptions needed for orlistat 120 mg orlistat where to buy orlistat no prescription order xenical orlistat no prescription with mastercard orlistat price orlistat generic online pharmacy no prescription orlistat purchase online prescription orlistat buy orlistat without rx where to buy generic xenical online without a prescription india orlistat xenical no physicisn consult orlistat available at health department order orlistat pay pal online without rx buy orlistat free consultation buy xenical online without script buy cheap orlistat without prescription buy non prescription drugs generic xenical orlistat from india is it safe xenical online consultation overnight online pharmacy no prescription orlistat xenical on sale cheap online orlistat fedex generic orlistat no prescription wholesale xenical xenical without a prescription or membership buy orlistat in england orlistat online prescription purchase orlistat cod overnight delivery how to order orlistat online without a prescription no prescription required xenical online orlistat purchase orlistat without rx medications non prescription orlistat i want to buy pregnizone without a prescription xenical in canada orlistat online without a prescription purchase orlistat amex online without prescription orlistat cod online orders order rx free orlistat where can i buy orlistat buy orlistat from india buy genuine xenical in the u.s. xenical no prescription needed can i get orlistat without rx purchase xenical no visa without prescription orlistat online sale without prescription orlistat cheap on online can i get orlistat without rx buy generic xenical online no prescription quick delivery purchase xenical online with overnight delivery low price rx online website orlistat no prescription xenical buy xenical without a prescription non prescription xenical buy cod orlistat no prescription needed xenical best orlistat online pill order cheap overnight orlistat generic 120mg orlistat online xenical order overnight generic xenical no prescription orlistat from mexico buy orlistat mastercard orlistat cheap online buy xenical no visa online without prescription xenical over the counter ordering xenical online purchase orlistat on line no rx online prescription orlistat purchase orlistat amex online without rx buy orlistat in mo xenical with no prescription purchase xenical online without script ordering orlistat online without a precription orlistat order on line buy orlistat amex online without rx us xenical without prescription is it legal to buy orlistat online purchase orlistat visa without prescription to buy orlistat xenical without a prescription overnight shipping generic 60mg xenical online orlistat buy online in stock purchase orlistat no visa online without prescription orlistat without prescription shipped overnight express buy xenical next day delivery xenical cheapest place to order generic xenical fedex purchase orlistat no visa online without prescription orlistat ordered without a prescription orlistat sale no prescription xenical without a presciption problems with buying xenical without rx order orlistat overnight xenical overnight delivery fed ex buy on line orlistat xenical online buy saturday delivery order xenical pharmacy orlistat purchase overnight delivery orlistat fedex xenical cod online orders how to buy orlistat online without rx xenical without prescription how to purchase orlistat online without rx next day delivery xenical with no script generic orlistat without prescription buy orlistat cod how to get xenical without buy cheap orlistat no prescription generic orlistat prices buy cheap generic orlistat online buy xenical online overnight orlistat overnight delivery fed ex order generic xenical online no prescription canadian xenical orlistat cheap on online buy in orlistat uk no prescription needed xenical xenical from canada buy cheap xenical without prescription orlistat u.p.s shipping cod generic orlistat no prescription (buy orlistat canada|generic Orlistat no prescription|Orlistat oral tablet no prescription discount|non prescription Orlistat|ordering Orlistat online without a precription|Orlistat online without a prescription) ordering Orlistat online without a precription where to buy xenical no prescription no fees overnight shipping on generic orlistat where to buy generic xenical online without a prescription how to order xenical online without a prescription online overnight shipping xenical how to get orlistat online no prescription in 120 days fedex xenical overnight without a rx no rx cod orlistat xenical with no presciption orlistat xenical without a prescription overnight shipping xenical cheap overnight fedex orlistat online cheap buy genuine Maxalt online Maxalt online prescription buy Maxalt epharmacist cheapest place to buy Revia buy benicar on line amex canadian generic desogen no prescription how to by keflex online revia buy cheap how to purchase cleocin online without a prescription purchase feldene without prescription from us pharmacy is it legal to buy arcoxia online buy vantin online without dr approval buy casodex without a prescription to ship overnight ordering benicar over the counter Online Atarax and fedex non prescription Keflex where to buy requip no prescription is requip available in the uk mail order requip requip uk buy requip 40 mg purchase Maxalt amex online without prescription buy Maxalt with mastercard where can i buy Maxalt buy cheapest Maxalt and Maxalt order Maxalt uk Maxalt bestellen buy maxalt cash on delivery purchase cheap Maxalt online buy genuine Maxalt Maxalt on line buy Maxalt diet pill buy cheapest Maxaltbuy no prior prescription Maxalt Maxalt usa where to purchase cheap Maxalt no rx order generic Maxalt Maxalt without rx buy Maxalt without a credit card buy Maxalt online buy Maxalt epharmacist uk Maxalt generic buy Maxalt with amex buy Maxalt with no prescription uk order Maxalt purchase Maxalt pay pal without rx generic Maxalt prices buy Maxalt in the uk generic Maxalt prices Maxalt no doctors prescription Maxalt without rx 5 mg Maxalt uk buy Maxalt online Maxalt Maxalt generic where can i buy Maxalt without prescription Maxalt usa Maxalt buy Maxalt no prescription Maxalt buy Maxalt online buy Maxalt once a day purchase cheap online maxalt maxalt on line buy maxalt in england Maxalt ohne rezept where can i buy Maxalt without prescription non rx cheap Maxalt