Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Na Produktnoj berzi dana 12.09.2014. nije bilo trgovanja. Dana 11.09.2014. trgovalo se sojom rod 2014 po ceni od 45,95 din/kg i pšenicom rod 2014 po ceni od 19,25 din/kg. Dana 10.09.2014. trgovalo se sojom rod 2014 pr.3% po ceni od 50,05 din/kg i kukuruzom rod 2013 po ceni od 17,27 din/kg. Dana 09.09.2014. trgovalo se sojom rod 2014 vl.15%, pr.3% po ceni od 57,20 din/kg. Dana 08.09.2014. trgovalo se pšenicom rod 2014 po ceni od 19,58 din/kg. Dana 05.08.2014. trgovalo se veštački sušenim kukuruzom rod 2013 po ceni od 17,05 din/kg i sojom rod 2014 po ceni od 59,18 din/kg. Dana 04.09.2014. trgovalo se veštački sušenim kukuruzom rod 2013 po ceni od 16,72 din/kg. U cene je uključen PDV od 10%.

pb tabela

Za detaljan pregled cena i dnevni pregled trgovanja na produktnoj berzi kliknite na naslov.

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Od 08. do 12. septembra 2014. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

-Pad cene pšenice
-Pad cene kukuruza
-Dešavanja na svetskim berzama

Untitled-1

Cene žitarica su u porastu. Dinarski rast cene međutim, zamagljuje pravu vrednost srpskih žitarica, s obzirom na okolnost da pada vrednost dinara, pa realno taj rast nije toliko veliki kao što statistički izgleda. U drugoj nedelji septembra na novosadskoj berzi je ostvaren promet od 808 tona robe, čija vrednost iznosi 18.995.240 dinara. Količinski promet je veći za 45,85 % , a finansijski za 18,26 % u odnosu na upoređujuće podatke iz prethodne nedelje.

Vrednost pšenice od početka žetve se ustalila na cenovnoj relaciji između 17,00 din/kg bez PDV I 18,00 din/kg. Prethodne nedelje cena je gravitirala ka donjoj granici ovog raspona, a protekle nedelje cena je bila bliža gornjoj cenovnoj koti, pa je tako prosečna cena trgovanja iznosila 19,78 din/kg ( 17,98 bez PDV) ili za 6,40 % više u odnosu na cenu u prethodnoj nedelji. Rast je prividno veliki, ali ipak je cena u očekivanim okvirima. Nema u ovom trenutku značajnijeg tržišnog faktora koji bi u većoj meri destabilizovao ovo tržište.

Situacija kod jesenjih useva je već nešto neizvesnija. Dok su kod pšenice izdefinisani proizvodno – potrošni bilansi, za kukuruz i soju prinosi, odnosno ukupna proizvodnja su I dalje u sferi procena. Od nedelje do nedelje procene prinosa ovih kultura su sve optimističnije, pa se I na ovim tržištima mogu očekivati značajnija pomeranja I to kako na svetskom, tako I na našem tržištu.

Kukuruz prošlogodišnjeg roda i dalje kotira relativno dobro na berzanskom tržištu. Cena ove robe u nedelji za nama je iznosila 17,27 din/kg ( 15,70 bez PDV), što je rast u odnosu na prethodnu nedelju od 3,04 %. Pad vrednosti domaće valute išao je na ruku izvoznicima, te I nešto veća dinarska cena nije bila prepreka za ovaj segment tražnje. Perspektive cene novog roda kukuruza u najvećoj meri zavisi od cena na referentnim svetskim tržištima, a najveće svetske terminske berze vrlo brzo reaguju na činjenicu da će ova godina biti bez sumnje godina rekordnog prinosa.

Slično kukuruzu procene prinosa soje takođe idu u pravcu dobrih prinosa, odnosno izuzetno velike ponude. Međutim, bez obzira na ovu okolnost soja se po svoj prilici I ovoga puta kandiduje kao najisplativija ratarska kultura. Doduše u nedelji za nama cena soje novog roda je u znatnom padu od 8,61% u odnosu na orethodnu nedelju, što nije iznenađenje s obzirom da je žetva u punom jeku, a ponuda sve veća. Prosečna cena soje je iznosila u nedelji za nama 52,07 din/kg ( 47,34 bez PDV). Međutim i dalje naši proizvođači soje svakako mogu da budu zadovoljni razvojem situacije na ovom tržištu utoliko pre što naša NON GMO soja ima sve veću vrednost I bolju tržišnu perspektivu u odnosu na soju sa američkog I ostalih GMO tržišta.

Untitled-2

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-3

 

PRODEX

Pad cene soje bio je dovoljan da amortizuje uticaj rasta cena žitarica na vrednost PRODEX-a, tako da je on na kraju nedelje iznosio 204,37 indeksnih poena, što je za 1,27 indeksnih poena manja vrednost u odnosu na prošli petak.

Untitled-4

Cene kukuruza i pšenice su beležile pad. Kukuruz je pojeftinio na četvorogodišnji minimum nakon najnovijih prognoza USDA-a da će žetva u SAD-u biti rekordna i očekivanja da će obilne svetske zalihe doprineti limitiranju rasta cene hrane u svetu.
Tri meseca kiše i prosečnih temperatura je stvorilo gotovo idealne uslove za uzgoj ove kulture, a USDA procenjuje istorijski prinos. Dve godine nakon najveće suše u SAD-u koja je pogurala cene na istorijski maksimum, sada se očekuje obilna žetva i pad cena.
Povučena padom cene na tržištu kukuruza, kao i obilnim zalihama u svetu i slabe potražnje, došlo i do pada cene na tržištu pšenice.
Cena kukuruza je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi pala za 1,19%, dok je pšenica pojeftinila za 4,23 procentna poena.

Untitled-5

Povoljni vremenski uslovi su doprineli i rekordnim prinosima soje. Procene rekorne žetve u SAD-u je oborio cenu ove žitarice na 380,01$/t. U poređenju sa prethodnom nedeljom soja je pojeftinila za 0,26%, a sojina sačma za 1,09%.

Untitled-6

Fjučersi na pšenicu i kukuruz su u Parizu je nastavio sa cenovnim padom. U odnosu na prethotnu nedelju pšenica je jeftinija za 2,96%, a kukuruz za 6,57%. Pšenica je u Budimpešti pojeftinila za 2,63%, dok je kukuruz jeftiniji za 3,45%.

9 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

 9. prodajem kukuruz Says:

  Prodajem kukuruz 20 tone
  i baliranu detelinu
  i psenicu tritikalu
  ova stranica je korisna za sve

Ostavite komentar

buy prednisone with out a prescription buy prednisone 20mg with mastercard isotretinoin liquid canadian prescriptions synthroid/thyroxine buy zithromax online cod discount Buspar Atarax from india uk Atarax generic Cytotec pharmacy lisinopril buy lisinopril lisinopril buy Lisinopril cheap online how to buy Lisinopril without a prescription where to buy Lisinopril without a prescription where can i buy finpecia online order finpecia online no prescription buy prednisone in canada best buy Buspar buy generic Premarin canada buy valtrex onli lisinopril buy Valtrex without Maxalt uk sales cheapest place to buy Metformin order finpecia buy cheap valtrex no prescription Valacyclovir for pets Premarin buy fedex buy Premarin amex online without prescription buy Maxalt australia uk Amitriptyline generic prednisone no rx in us prednisone cheap online buy next day Metformin buy no online rx glucophage online Metformin order Metformin uk Orlistat generic buy Orlistat without a credit card buy Orlistat online without prescription buy Orlistat legally Orlistat cheap mexican online Orlistat order order Orlistat usa Orlistat buy cod buy cheap Orlistat line Xenical prescription order can i buy finpecia in mexico buy Metformin no rx order no online rx Amitriptyline finpecia fedex buy finpecia online cod buy prednisone steroids buy 0.625 mg Premarin purchase Premarin without a prescription online