Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 18.07.2014. iznosio je 649t. Trgovalo se pšenicom rod 2014 po ceni od 19,09 din/kg, kukuruzom rod 2013 po ceni od 17,27 din/kg i sojom rod 2013 po ceni od 60,50 din/kg. Dana 09.07.2014. trgovalo se pšenicom rod 2014 po ceni od 19,58 din/kg i sojom rod 2013 po ceni od 66,55 din/kg. Dana 01.07.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2013 po ceni od 19,22 din/kg, pšenicom rod 2013 po ceni od 21,67 din/kg i stočnim ječmom rod 2014 po ceni od 18,37 din/kg. Dana 26.06.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2013 po ceni od 18,81 din/kg i stočnim ječmom po ceni od 18,37 din/kg. Dana 24.06.2014. trgovalo se pšenicom rod 2013 po ceni od 18,70 din/kg. Dana 18.06.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2013 po ceni od 18,74 din/kg. U cene je uključen PDV od 10%.

pb tabela

Za detaljan pregled cena i dnevni pregled trgovanja na produktnoj berzi kliknite na naslov.

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Od 14. do 18. jula 2014. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

-Pad cena žitarica
-Pad cene soje
-Dešavanja na svetskim berzama

Untitled-1

Cenovni rast žitarica u prethodne dve nedelje podstakao je prerađivačku tražnju da kupuje u strahu od daljeg rasta cena, ali i udaljio izvoznike od trgovanja zbog nezadovaljavajuće kalkulacije izvozne cene. Situacija u nedelji za nama se promenula. Naime, cene su upravo zbog prilagođavanja sa cenama u okruženju I odnosa izvoznika prema kupovini, počele da padaju I to je glavni razlog sve većeg pojavljivanja izvoznika na berzanskom tržištu. Upravo ova okolnost je je generisala vrlo veliku tržišnu aktivnost I najveći nedeljni promet preko berze u ovoj godini koji je na bazi 28 zaključenih berzanskih ugovora u protekloj nedelji iznosio 4.382 tona robe ili za 60,51% više u odnosu na prethodnu nedelju. Finansijska vrednost prometa je iznosila 83.775.780 dinara , što je za 46,96% više nego prethodne nedelje.

Najveći cenovni pad protekle nedelje je imao kukuruz. Prosečna cena trgovanja protekle nedelje je iznosila 18,10 din/kg ( 16,46 bez PDV), što je pad za 6,04% u odnosu na prosečnu cenu trgovanja ove robe iz prethodne nedelje. Kada se pogleda raspon cena u okviru dvonedeljnog perioda, tržišna pozicija kukuruza u ovom trenutku postaje još jasnija. Naime, prethodne nedelje maksimalna cena po kojoj je prodavan kukuruz je iznosila 17,50 din/kg bez PDV, dok je na samom kraju nedelje trgovanje na novosadskoj berzi zatvoreno po ceni od 15,70 din/kg bez PDV. Kukuruza na tržištu ima mnogo, očekivanja od novog roda su velika, pa ovaj pad cene ne možemo smatrati iznenađenjem.

Pšenica je bila najtraženija roba protekle nedelje na “Produktnoj berzi”. Na osnovu kandidovanih naloga za prodaju odnosno kupovinu ove robe, u 14 slučajeva je tražnja odgovorila na zahteve ponude I obratno, što je za krajnji rezultat imalo promet od 2.182 tone hlebnog zrna. Prosečna cena pšenice je u protekloj nedelji iznosila 19,20 din/kg (17,46 bez PDV). To je u odnosu na prethodnu nedelju pad za 2,91%. Nove tržišne okolnosti u trgovanju pšenicom su podstakle znatno veći tržišni angažman izvoznika I oni su u proteklom periodu bili prtežni kupci na ovom tržištu.

Kada se tržište nalazi u opštem padu, berzanska terminilogija ovu situaciju formuliše kao fazu “medveda”. Potpuno u duhu ove berzanske fraze našlo se protekle nedelje I tržište soje. Naime cena soje u protekoloj nedelji je bila u padu u odnosu na prethodni nedeljni period za 2,48%. Inače cena ove robe je protekle nedelje iznosila 64,90 din/kg ( 59,00 bez PDV).

Untitled-2

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-3

 

PRODEX

PRODEX je najslikovitiji I najjezgrovitiji pokazatelj tržišta berzanskih roba na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. U skladu sa pravim cenovnim sunovratom najzastupljenijih berzanskih artikala ponašao se ovaj berzanski indeks. Na dan 18.07.2014. ovaj pokazatelj se zaustavio na poziciji od 209,15 indeksnih poena, što je za 8,13 indeksnih poena manja vrednost u odnosu na prošli petak.

Untitled-4

Veoma povoljni vremenski uslovi i nove procene američkog Ministarstva poljoprivrede su nastavili da pritiskaju cenu kukuruza na dole. U narednih nekoliko dana se u Americi očekuju takođe povoljni vrmenski uslovi, a trentno stanje kukuruza je na 76% površina ocenjeno kao dobro ili odlično, što je dovelo do pada cene fjučersa na najniži nivo u poslednje 4 godine.
Dok žetva pšenice na severnoj hemisferi dobro napreduje, svetske cene pšenice ostaju pod pritiskom stalnog očekivanja da će u predstojećih godinu dana zalihe biti obilne. Trgovci su zabrinuti da će manjkati pšenice visokog kvaliteta, što podupire cenu kvalitetnne pšenice. Postoji i zabrinutost oko eventiualnih posledica koje mogu da načine poslednje hladno i vlažno vreme u Kanadi, kao i kiše koje su se javile na kraju sezone u EU, naročito u Francuskoj i Nemačkoj. Cena pšenice je juče zabeležila najveći skok u poslednje tri meseca nakon obaranja malezijskog aviona iznad Ukrajine.
Septembarski fjučers na kukuruz je u poslednjih nedelju dana pojeftinio za 1,76%, dok je fjučers na pšenicu poskupeo za 0,40%.

Untitled-5

Gotovo idealni vremenski uslovi pritiskaju i cenu soje. Fjučers na soju je dostigao najniži nivo od kraja 2010. godie, a u proteklom periodu je zabeležen i najduži uzastoni pad cene u poslednjih nekoliko dencenija. Rast cene tokom nedelje je bio posledica vesti o povećanoj tražnji za američkom sojom.
Avgustovski fjučers na soju je u odnosu na prošlu nedelju je 4,7%, a toliko je iznosio i pad cene fjučersa na sojinu sačmu.

Untitled-6

Na evropskim berzama je došlo do rasta cene pšenice, dok je kukuruz pojeftinio. U Pešti je fjučers na pšenicu skuplji za 2,15%, a u Parizu za 0,69%. Cena kukuruza je u Pešti pala za 3,83%, dok je pad cene u Parizu iznosio 0,73 procentna poena.

9 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

 9. prodajem kukuruz Says:

  Prodajem kukuruz 20 tone
  i baliranu detelinu
  i psenicu tritikalu
  ova stranica je korisna za sve

Ostavite komentar

buy prednisone with out a prescription buy prednisone 20mg with mastercard isotretinoin liquid canadian prescriptions synthroid/thyroxine buy finpecia online buy cheapest finpecia and finpecia buy zithromax online cod discount Buspar Atarax from india uk Atarax generic Cytotec pharmacy lisinopril buy lisinopril lisinopril online prescription Metformin buy discount Metformin buy Lisinopril cheap online how to buy Lisinopril without a prescription where to buy Lisinopril without a prescription where can i buy finpecia online order finpecia online no prescription best buy Buspar buy generic Premarin canada buy valtrex onli lisinopril buy Valtrex without Maxalt uk sales cheapest place to buy Metformin order finpecia buy cheap valtrex no prescription Valacyclovir for pets Premarin buy fedex buy Premarin amex online without prescription buy Maxalt australia uk Amitriptyline generic prednisone no rx in us prednisone cheap online buy next day Metformin buy no online rx glucophage want to buy metformin in usa purchase metformin overnight metformin 1000 mg metformin from india online Metformin order Metformin uk buy Metformin with no prescription can i buy finpecia in mexico buy Metformin no rx order no online rx Amitriptyline finpecia fedex buy finpecia online cod buy 0.625 mg Premarin purchase Premarin without a prescription online