Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 23.01.2015. iznosio je 800 tona. Trgovalo se veštački sušenim kukuruzom rod 2014 po ceni od 16,94 din/kg. U cene je uključen PDV od 10%. Dana 22.01.2015. trgovalo se veštački sušenim kukuruzom rod 2014 po ceni od 16,72 din/kg. Dana 20.01.2015. trgovalo se kukuruzom vlage do 19% po ceni od 14,63 din/kg i sojinom sačmom 44% po ceni od 64,80 din/kg. Dana 19.01.2015. trgovalo se sojom rod 2014 po ceni od 47,85 din/kg, kukuruzom rod 2014 po ceni od 16,83 din/kg i sojinom sačmom po ceni od 47,85 din/kg.

pb tabela

Stanje na deviznom tržištu postaje dominantni faktor koji kreira ukupnu atmosferu na robnom tržištu. Veoma agresivan rast dolara koji je od početka godine porastao za čitavih 8,35% u odnosu na dinar, sve tržišne aktere je u velikoj meri primorao na apstinenciju dok se ovo tržište konačno ne stabilizuje, ili bar malo primiri. Tržišna strategija velikih izvoznika neposredno zavisi od ovog faktora, pa nije iznenađenje što je u periodu 19.01.-24.01. na novosadskoj
berzi zabeležen promet od 1.137 tona robe, što je za 46,27% manje nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost prometa ja iznosila 25.654.700 dinara, odnosno 36,79% manje u odnosu na prethodni nedeljni izveštajni period. Kukuruz je uobičajeno najprisutnija roba na organizovanom berzanskom tržištu. Preko
80% ukupnog prometa se odnosi na ovu robu. Prosečna cena trgovanja kukuruza u SRPS kvalitetu je iznosila 16,92 din/kg ( 15,38 bez PDV), što predstavlja rast u odnosu na prosečnu cenu iz prethodne nedelje od 1,28%. Tokom nedelje cena se kretala u rasponu od 15,20 din/kg bez PDV, pa do 15,40 din/kg što je ujedno i cena na zatvaranju trgovanja u nedelji za nama. Kuriozitet protekle nedelje je što na tržištu pšenice nije zakjučen nijedan kupoprodajni ugovor preko berze. Ovo ne znači da nije bilo dinamke na ovom tržištu. Naprotiv, i ponuda i tražnja su kandidovale svoju nameru da trguju, ali su razlike u kotiranim cenama u nalozima prodaje i kupovine bile suviše velike da bi se zaključio ugovor. Posle konstantnog višenedeljnog pada, cena soje drugu nedelju za redom beleži porast. U protekloj nedelji na bazi tri zaključena kupoprodajna ugovora, realizovana je prosečna cena od od 47,85 din/kg ( 43,50 bez PDV). U odnosu na cenu iz prethodnog nedeljnog perioda ovo je porast od 1,41%. Sojina sačma sa 44% proteina iz roba tzv soja kompleksa je takođe bila predmet trgovanja. Realizovana je cena od 64,80 din/kg ( 54,00 bez PDV). Od ostalih roba svoje mesto u berzanskoj trgovini našlo je i mineralno đubrivo UREA i to po ceni od 43,78 din/kg. Kada je 01.01.2007. godine osmišljen način kako se formira indeks sa berzanskog tržišta koje organizuje “Produktna berza”, poznat po imenu PRODEX, odmah se uporedo konstituisao i indeksni pokazatelj koji u svojoj osnovi ima i dolarske cene. Opravdanost ovakve logike u punoj meri se pokazala upravo ovih dana. Konkretno, rast dolara obesmislio je puko praćenje ovog agregatnog pokazatelja koji u osnovi ima dinarske cene i koji je na dan 24.01. recimo iznosio 210,19 indeksnih poena i zabeležio porast u odnosu na prošlu nedelju od 0,48 indeksnih poena. Situacija sa PRODEXOM revalorizvovanim u dolarski indeks je sasvim drugačija, s obzirom da je njegova indeksna vrednost 120,40 indeksnih poena i najmanja je još od 05.07.2010. godine.

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

od 19. do 23. januara 2015. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

-Rast cene kukuruza
-Rast cene soje
-Dešavanja na svetskim berzama

Untitled-1

Stanje na deviznom tržištu postaje dominantni faktor koji kreira ukupnu atmosferu na robnom tržištu. Veoma agresivan rast dolara koji je od početka godine porastao za čitavih 8,35% u odnosu na dinar, sve tržišne aktere je u velikoj meri primorao na apstinenciju dok se ovo tržište konačno ne stabilizuje, ili bar malo primiri. Tržišna strategija velikih izvoznika neposredno zavisi od ovog faktora, pa nije iznenađenje što je u periodu 19.01.-24.01. na novosadskoj berzi zabeležen promet od 1.137 tona robe, što je za 46,27% manje nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost prometa ja iznosila 25.654.700 dinara, odnosno 36,79% manje u odnosu na prethodni nedeljni izveštajni period.

Kukuruz je uobičajeno najprisutnija roba na organizovanom berzanskom tržištu. Preko 80% ukupnog prometa se odnosi na ovu robu. Prosečna cena trgovanja kukuruza u SRPS kvalitetu je iznosila 16,92 din/kg ( 15,38 bez PDV), što predstavlja rast u odnosu na prosečnu cenu iz prethodne nedelje od 1,28%. Tokom nedelje cena se kretala u rasponu od 15,20 din/kg bez PDV, pa do 15,40 din/kg što je ujedno i cena na zatvaranju trgovanja u nedelji za nama.

Kuriozitet protekle nedelje je što na tržištu pšenice nije zakjučen nijedan kupoprodajni ugovor preko berze. Ovo ne znači da nije bilo dinamke na ovom tržištu. Naprotiv, i ponuda i tražnja su kandidovale svoju nameru da trguju, ali su razlike u kotiranim cenama u nalozima prodaje i kupovine bile suviše velike da bi se zaključio ugovor.

Posle konstantnog višenedeljnog pada, cena soje drugu nedelju za redom beleži porast. U protekloj nedelji na bazi tri zaključena kupoprodajna ugovora, realizovana je prosečna cena od od 47,85 din/kg ( 43,50 bez PDV). U odnosu na cenu iz prethodnog nedeljnog perioda ovo je porast od 1,41%. Sojina sačma sa 44% proteina iz roba tzv soja kompleksa je takođe bila predmet trgovanja. Realizovana je cena od 64,80 din/kg ( 54,00 bez PDV).

Od ostalih roba svoje mesto u berzanskoj trgovini našlo je i mineralno đubrivo UREA i to po ceni od 43,78 din/kg.

Untitled-2

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-3

 

PRODEX

Prepolovljen obim ovonedeljnog prometa na “Produktnoj berzi”, u odnosu na prethodnu nedelju, doneo je, sa aspekta cenovnih dešavanja, promene samo na dva tržišna segmenta. I dok je tržište pšenice tokom nedelje potpuno zamrlo, cene su oscilirale jedino na tržištu kukuruza i soje.
Početkom nedelje cena kukuruza je dostigla obećavajućih 15,50 din/kg, bez PDV-a, da bi sredinom nedelje u nedostatku tražnje pala na 15,20 din/kg, bez PDV-a. Ipak do kraja nedelje, kao posledica rasta kursa dolara, izvoznici su bili spremni da plate za “žuto zrno” cenu od 15,40 din/kg, bez PDV-a, što je za 0,10 din/kg više nego prošlog petka. Soja je tokom nedelje poskupela za 0,50 din/kg, bez PDV-a, dostižući aktuelnu cenu od 43,50 din/kg, bez PDV-a.
Indeksna vrednost PRODEX-a je tokom nedelje varirala u zavisnosti od cenovnih oscilacija kukuruza. Nešto veće cene kukuruza i soje, na današnji dan, u odnosu na prošli petak, uticale su na porast indeksne vrednosti ovog pokazatelja, koji je danas, beležeći vrednost od 210,19 indeksnih poena, veći za 0,48 poena, u odnosu na kraj prošle nedelje.
Ipak, u analizi kretanja ovog berzasnkog indeksa treba uzeti u obziri da se isti objavljuje sa aspekta nominalnih dinarskih cena poljoprivrednih proizvoda, koji čine njegovu vrednosnu korpu. Kako Berza uporedo analizira i vrednost ovog pokazatelja revalorizovanu kako u EUR, tako i u USD, bitno je istaći da je tokom prethodne dve nedelje dinarski PRODEX, kao i PRODEX revalorizovan u EUR, bio u porastu, dok je kao posledica enormnog rasta deviznog kursa američkog dolara, PRODEX revalorizovan u ovu valutu pretrpeo značajan pad i to sa 124,31 indeksnih poena registrovanih 09.01., na današnjih 120,40 indeksnih poena. Koliko je bitna i ova uporedna analiza govori podatak da je poslednji put ovako niska revalorizovana vrednost PRODEX-a u USD, zabeležena još 05.07.2010.godine.

Untitled-4

Nakon praznika je u SAD-u usledio kratkotrajni cenovni skok kukuruza i pšenice, a zatim i pad cena ovih žitarica. Jačanje dolara i špekulacije o mogućem padu proizvodnje etanola, odnosno pad potražnje za kukuruzom od strane industrije biogoriva su povukli cenu fjučersa na dole.
U odnosu na kraj prošle nedelje pšenica je poskupela za 0,19%, a kukuruz za 0,95%.

Untitled-5

Procene da će žeta soje u Brazilu bi odlična, pad obima prerade u Americi, kako i otkazivanje određenog broja porudžbi iz Kine, uticali su na pad cene soje i sojine sačme.
Martovski fjučers na soju je pojeftinio za 1,45%, dok je sojina sačma skuplja za 1,04%.

Untitled-6

U Budimpešti su cene fjučersa zabeležile rast u odnosu na prošlu nedelju. Pšenica je skuplja za 5,86%, a kukuruz za 1,19%. U Parizu je pšenica takođe poskupela i to za 2,99%, dok je cena kukuruza imala neznatan rast od svega 0,16%.

19 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

 9. prodajem kukuruz Says:

  Prodajem kukuruz 20 tone
  i baliranu detelinu
  i psenicu tritikalu
  ova stranica je korisna za sve

 10. RADJA Says:

  u mom selu,niko nece da proda soju ispod 60 din.Svako hoce sam da skladisti jer nece da dozvole da ih neko potkrada.

 11. jovan Says:

  zivo me zanima kolika ce cena biti kukuruza?

 12. tanja Says:

  ovo je sramota sta se radi sa cenama soje i drugih zitarica…seljaci zemlju u korov,pa da vidimo onda kome ce monopol uzimati…

 13. tanja Says:

  10 dana se ceka zvanicna cena soje…vrsi se odkup a niko neplaca…nezna se cena…sta se ceka da jos dinar padne.SRAMOTA

 14. jovan Says:

  u somboru placaju 35 din soju avanso.

 15. jovan Says:

  cena kukuruza u somboru sa 14% vlage 13 din sa pdv/om
  meteorkomerc

  mada u okolnim selima, conoplja,kljajicevo,stapar,miletic,stanisic,rastina,bezdan.
  na pojedinim otkupnim silosima vrse netacna merenja pomocu vlagomera i tako uzimaju u proseku oko 1,5 % na vlazi.

 16. Igor Says:

  Interesuje me,ako se moze znati,ko dobija pdv u ceni soje.Uporno se pisu cene sa i bez pdv.Da li dobija proizvodjac ili otkupljivac kad proda?Unapred se zahvaljujem

 17. pavle Says:

  podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi u Novome Sadu..na 24 dinara..po toni i kvalitetu merkatilne..pšenice..molim vas.i podignite cenu kokuruza..na 18 dinara po toni i kvalitetu..

 18. pavle Says:

  Povećajte otkupnu cenu pšenice na Produktnoj Berzi u Novome Sadu..na 25 dinara po toni i kvalitetu merkatilne…pšenice..i povećajte cenu kokuruza..na 18 dinara.po toni i kvalitetu..robe..

 19. pavle Says:

  povećajte otkupnu Cenu kokuruza na Produktnoj Berzi u Novome Sadu..na 17 dinra po toni i kvalitetu kokuruza..i povećajte otkupnu cenu pšenice novoga..roda na 24 dinara po toni i kvalitetu merkatilne pšenice..molim vas..

Ostavite komentar

buy zithromax online cod discount Buspar how to buy Lisinopril without a prescription where to buy Lisinopril without a prescription cheap generic Metformin buy pharmacy Metformin waterview prednisone online consultant best buy Buspar Maxalt without a prescription order Maxalt online no prescription canadian pharmacy no prescription Maxalt purchase generic Maxalt buy metformin us buy generic Premarin canada cheapest place to buy Metformin buy Maxalt australia buy line Alli buy metformin Online Cytotec no script buy Metformin no rx finpecia fedex buy finpecia online cod