Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 13.02.2015. iznosio je 150 tona. Trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 16,94 din/kg i kukuruzom vlage do 18,5% po ceni od 18,5% po ceni od 15,73 din/kg. Dana 12.02.2015. trgovalo se kukuruzom rod 2014 poceni od 16,72 din/kg. Dana 11.02.2015. trgovalo se kukuruzom vlage do 16,5% po ceni od 15,95 din/kg, sojom vlage do 14% po ceni od 46,75 din/kg i suncokretovom sačmom 33% po ceni od 28,20 din/kg. U cene je uračunat PDV od 10%.

pb tabela

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

od 09. do 13. februara 2015. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

-Pad cene kukuruza
-Stabilna cena pšenice
-Dešavanja na svetskim berzama

Untitled-1

“Produktna berza” je protekle nedelje bila mesto gde se trgovalo u velikim lotovima i po tome u velikoj meri podsećala na velika evrposka tržišta gde su pojedinačni trgovinski lotovi u trgovini merkantilnom robom uglavnom preko 500 tona. Naime, na bazi relativno malog broja ugovora – svega 8, realizovan je promet od 2.820 tona robe ili prosečno 350 tona po jednom ugovoru. Pomenuti obim nedeljnog trgovanja je čak 4,2 puta veći nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost prometa je iznosila 53.386.750 dinara, što je 3,9 puta više u odnosu na upoređujući podatak iz prethodnog nedeljnog izveštajnog perioda.

Jedan od razloga značajno većeg prometa svakako jeste stabilnost tržišta. Vrednost žitarica i na svetskom i na domaćem tržištu se kreće u okvirima malih cenovnih raspona, međuvalutarne oscilacije nisu toliko izražene, pa više nisu remetilački faktor na ovom tržištu, te se shodno tome i tržišni učesnici lagodnije ponašaju u relativno predvidivim tržišnim okolnostima.

Kukuruz ponovo dominira u strukturi prometa. Dve trećine od ukupnog prometa na novosadskoj berzi se odnosi na ovu robu. Prosečna količina po jednom ugovoru u trgovanju kukuruzom je u nedelji za nama iznosio oko 600 tona. To je nedvosmislen indikator koji govori da su izvoznici bili pretežni učesnici na ovom tržištu. Prosečna cena trgovanja je iznosila 16,73 din/kg (15,21 bez PDV), što je pad od 1,22% u odnosu na prethodnu nedelju.

Cena pšenica praktično stagnira. Vrednost hlebnog zrna SRPS kvaliteta u protekloj nedelji se kotirala na nivou od 24,53 din/kg ( 22,30 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast za neznatnih 0,45%. Ono što je specifično za tekuću ekonomsku godinu na tržištu pšenice, jeste činjenica da se na tržištu pojavljuje veoma šarolik kvalitet pšenice koja se može podvesti pod SRPS standard. Naime, pšenica koja zadovoljava sve kriterijume SRPS kvaliteta ne mora nužno da ima i dobre karakteristike tehnološkog kvaliteta. Usled toga i cene koje se kotiraju za pšenicu pod oznakom SRPS mogu biti vrlo različite upravo zbog različitosti svog tzv. “unutrašnjeg” kvaliteta.

Protekle nedelje se nije trgovalo sojom u SRPS kvalitetu. Na bazi dva kupoprodajna ugovora sojom povećane vlage ( vlaga 14%), postignuta je prosečna cena od od 42,50 din/kg bez PDV. Na novosasdskoj berzi trgovalo se još samo suncokretovom sačmom sa 33% proteina i to po ceni od 28,20 din/kg ( 23,50 bez PDV).

Untitled-2

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-3

 

PRODEX

Nedelju za nama, uz značajan porast obima prometa, obeležile su i blage cenovne promene najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda. Sa jedne strane imamo tržište soje gde je došlo do najznačajnije cenovne promene, u smislu pada cene ovog artikla za skoro 2,00 din/kg. Istovremeno cene kukuruza, pšenice i suncokretove sačme su u porastu, pri čemu je najveći cenovni skok zabeležen na tržištu “tridesettrojke” koja je poskupela za 1,00 din/kg, beležeći današnju vrednost od 23,50 din/kg, bez PDV-a. Skok cene kukuruza, u odnosu na kraj prethodne nedelje, iznosi minimanlnih 0,20 din/kg, dok je skok cene pšenice od 0,10 din/kg, na nivou marginalnog statističkog podatka.

I pored pada cene soje, blagi rast cena ostalih artikala koji čine vrednosnu korpu PRODEX-a, “povukao” je indeksnu vrednost ovog pokazatelja na gore. Na današnji dan berznaski indeks beleži indeksnu vrednost od 211,45 indeeksnih poena, što je za 0,48 indeksnih poena više nego prošlog petka.

Untitled-4

Nedeljna izvozna prodaja pšenice u SAD-u, bila je na nivou od 397.600 tona, što predstavlja pad u odnosu na prosek iz prethodne četiri nedleje za 11%, a dodaje kumulativnom izvozu nivo od 20.3 miliona tona (-24% g/g). Domaće prenosne zalihe su prognozirane na nivo od 18.8 miliona tona (16.1 milion tona prošle godine).MIneapoliska jara pšenica je pod pritiskom obilnih zaliha u Kanadi.
WASDE-ov izveštaj sa sredine nedelje, pokazao je da je domaća proizvodnja skočila u odnosu na prethodne izveštaje, na nivo od 302.1 miliona tona (293.1 miliona tona), sa povećanjem upotrebe u industriji etanola. Prognoza zaliha je smanjena za 1.3 miliona tona na nivo od 43.4 miliona tona (31.3 miliona tona).
Cena kukuruza je u proteklih nedelju dana pala za 0,57%, dok je vrednost pšenice zabeležila pad, koji je iznosio 0,70%.

Untitled-5

Prognoza zaliha soje su smanjenje za 0.7 miliona tona , na nivo od 10.5 miliona tona (2.5 miliona tona pre godinu dana).
Zrno soje je u odnosu na proteklu nedelju vrednosno jače za 0,24%, dok je sojina sačma zabeležila pad, koji je iznosio 0,27%.

Untitled-6

Martovski fjučers na kukuruz u Budimpešti, skočio je za 1,73%, dok je ista kultura na berzi u Parizu vrednosno oslabila za 2,09%. Martovski fjučers na pšenicu u Budimpešti je skočio za 0,48%i, dok je ista kultura u Parizu, oslabila za 1,34%.

22 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

 9. prodajem kukuruz Says:

  Prodajem kukuruz 20 tone
  i baliranu detelinu
  i psenicu tritikalu
  ova stranica je korisna za sve

 10. RADJA Says:

  u mom selu,niko nece da proda soju ispod 60 din.Svako hoce sam da skladisti jer nece da dozvole da ih neko potkrada.

 11. jovan Says:

  zivo me zanima kolika ce cena biti kukuruza?

 12. tanja Says:

  ovo je sramota sta se radi sa cenama soje i drugih zitarica…seljaci zemlju u korov,pa da vidimo onda kome ce monopol uzimati…

 13. tanja Says:

  10 dana se ceka zvanicna cena soje…vrsi se odkup a niko neplaca…nezna se cena…sta se ceka da jos dinar padne.SRAMOTA

 14. jovan Says:

  u somboru placaju 35 din soju avanso.

 15. jovan Says:

  cena kukuruza u somboru sa 14% vlage 13 din sa pdv/om
  meteorkomerc

  mada u okolnim selima, conoplja,kljajicevo,stapar,miletic,stanisic,rastina,bezdan.
  na pojedinim otkupnim silosima vrse netacna merenja pomocu vlagomera i tako uzimaju u proseku oko 1,5 % na vlazi.

 16. Igor Says:

  Interesuje me,ako se moze znati,ko dobija pdv u ceni soje.Uporno se pisu cene sa i bez pdv.Da li dobija proizvodjac ili otkupljivac kad proda?Unapred se zahvaljujem

 17. pavle Says:

  podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi u Novome Sadu..na 24 dinara..po toni i kvalitetu merkatilne..pšenice..molim vas.i podignite cenu kokuruza..na 18 dinara po toni i kvalitetu..

 18. pavle Says:

  Povećajte otkupnu cenu pšenice na Produktnoj Berzi u Novome Sadu..na 25 dinara po toni i kvalitetu merkatilne…pšenice..i povećajte cenu kokuruza..na 18 dinara.po toni i kvalitetu..robe..

 19. pavle Says:

  povećajte otkupnu Cenu kokuruza na Produktnoj Berzi u Novome Sadu..na 17 dinra po toni i kvalitetu kokuruza..i povećajte otkupnu cenu pšenice novoga..roda na 24 dinara po toni i kvalitetu merkatilne pšenice..molim vas..

 20. pavle Says:

  Povećajte otkupnu cenu kokuruza na Produktnoj berzi u Novome Sadu na 18 Dinara po toni i kvalitetu berzanske robe.u 2015.molim vas.

 21. pavle Says:

  povećajte otkupnu cenu kokuruza..na produktnoj berzi Novi Sad.na 18 dinara po toni i kvalitetu..kokuruza..u 2015.

 22. pavle Says:

  povećajte otkupnu cenu pšenice novoga roda..na 25 dinara po toni i kvalitetu berzanske robe merkatilne pšenice..molim vas..

Ostavite komentar

seroquel 50mg generic canada seroquel online sale without prescription cheap seroquel buy seroquel american express online pharmacy seroquel buy 25 mg seroquel uk buy seroquel in the us seroquel 50mg for sale buy seroquel without prescription seroquel 50mg canada buy seroquel 50mg no prescription buy seroquel online no prescription buy seroquel canada prescription Tamoxifen generic buy Furosemide online cheap comprare Cytotec generico Arimidex online pharmacy Requip order Requip online no prescription buy Maxalt with a visa online pharmacy Arimidex no prescription cheap order rx Cytotec purchase Cytotec over the counter cod overnight buy arimidex online 1 mg no prescription buy generic arimidex 1mg arimidex sale no prescription buy accutane now arimidex 1mg buy cheap online pharmacy for arimidex arimidex purchase without prescription where can i get accutane generic arimidex online no prescription buy accutane australia no prescription buy Arimidex online with no prescription buy Cytotec with a visa how to buy cytotec online without a rx how to purchase Seroquel purchase cheap online Cytotec purchase Cytotec visa Cytotec with free fedex overnight buy Cytotec amex online Cytotec from india is it safe Cytotec online buy saturday delivery buy Cytotec without a prescription online buy Cytotec online pills Cytotec overnight without rx buy Cytotec in england where can i buy Cytotec without prescription order Cytotec cash on delivery comprar Cytotec generico buy Cytotec in mo Cytotec no prior script purchase Finasteride without a prescription online how to order Furosemide online without a prescription Seroquel 50mg order no prescription Cytotec buy Accutane generic buy Seroquel brand buy Maxalt usa order generic Requip Metformin buy cod online pharmacy Accutane no prescription order Clomiphene 50mg buy cheap generic Maxalt online no prescription needed Finasteride purchase Finasteride no visa without prescription Clomiphene sale no prescription purchase Finasteride without buy Isotretinoin online without prescription Requip online Cytotec apotheke best buy Cytotec purchase Finasteride no prescription cheap prescription Requip Buy Finasteride tablets order Arimidex mastercard no prescription Finasteride cod delivery buy 1 mg Finpecia Finasteride with no prescription overnight shipping buy finasteride without