Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 18.12.2014. iznosio je 502 tone. Trgovalo se veštački sušenim kukuruzom rod 2014 po ceni od 16,17 din/kg i pšenicom rod 2014 po cnei od 23,87 din/kg. Dana 17.12.2014. trgovalo se 16,27 din/kg. pšenicom rod 2014 po cnei od 24,20 din/kg i sojom rod 2014 po ceni od 46,75 din/kg. U cene je uključen PDV od 10%.

pb tabela

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

od 15. do 19. decembra 2014. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

- Rast cene kukuruza
- Pad cena pšenice i soje
- Dešavanja na svetskim berzama

Untitled-1

Pretposlednja puna radna nedelja u tekućoj godini protekla je u duhu korekcija cena u očekivane okvire i svojevrsne pripreme za završnu nedelju trgovanja koju po pravilu karakteriše nešto veći obim trgovanja. Cene žitarica se polako upodobljavaju sa cenama na referentnim inostranim tržištima. U skladu sa prethodnom konstatacijom cena pšenice je u padu, a cena kukuruza u porastu. Nedeljni promet 3.092,44 tona robe je za 28,90% manji nego prethodne nedelje, ali je jasan pokazatelj da je trgovanje i u protekloj nedelji bilo vrlo intenzivno. Finansijska vrednost prometa je iznosila 70.456.439 dinara što je za 8,81% manje u odnosu na upoređujući podatak iz prethodnog nedeljnog izveštajnog perioda.

Posle praktično dvonedeljne tržišne apstinencije, pšenica se ponovo pojavila na berzanskom tržištu. Promet od preko 2.500 tona hlebnog zrna, kandidovalo je ovu robu na lidersku poziciju po obimu trgovanja na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. Cena se kretala od početnih 22,00 din/kg bez PDV, pa do 21,70 din/kg na samom kraju nedelje. Prosečna cena trgovanja je iznosila 24,09 din/kg ( 21,90 bez PDV), što je za čitavih 4,78% manja cena u odnosu na prethodnu nedelju. Strah od zabrane izvoza ruske pšenice ponovo je alarmirao američka tržišta koja su odreagovala rastom cena. Da li i kada će se ovaj efekat preliti i na Evropsko odnosno srpsko tržište ostaje da se vidi.

Kukuruz je pre tačno dva meseca imao cenu 12,00 din/kg bez PDV. Od tada, cena kukuruza je imala konstantan i postepen rast koji je sredinom ove nedelje dostigao ovosezonski maksimum od 15,00 din/kg bez PDV. Nije isključeno da će upravo ovo biti i maksimalna cena kukuruza roda 2014. godine do kraja kalendarske godine. Na to ukazuju trgovanja koja su usledila u drugoj polovini nedelje i koja su realizovana na nivou od 14,70 din/kg. Prosečna cena trgovanja je iznosila 16,25 din/kg ( 14,77 bez PDV). U odnosu na prosečnu cenu trgovanja to je rast za 1,98%.

Soja drži svoj kontinuitet u berzanskom trgovanju. Slično tržištu pšenice, posle dužeg preioda rasta, cena soje je već drugu nedelju za redom u padu. Ove nedelje taj pad je iznosio 3,64%, a realizovana je cena od 46,75 din/kg ( 42,50 bez PDV).

Značajan pad cena pšenice i soje nije mogao da kompenzuje rast cene kukurza, pa je i berzanski indeks PRODEX u padu u odnosu na prethodnu nedelju za 3,04 indeksna poena. Poslednjeg dana trgovanja u nedelji vrednost PRODEXa je iznosila 207,74 indeksnih poena.

Untitled-2

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-3

 

PRODEX

Posle konstantnog dvomesečnog rasta, indeksna vrednost PRODEX-a, posmatrano na nedeljnom nivou, beleži pad.Kako je cena kukuruza tokom nedelje minimalno oscilirala, zaustavivši se na nivou od 14,70 din/kg, bez PDV-a, što je identično ceni od prošlog petka, na pomenuti ovonedeljni pad indeksne vrednosti berzanskog indeksa, presudan uticaj je imala cena pšenice.

Untitled-5

Kada se ovonedeljnom padu cene pšenice sa prošlonedeljnih 23,00 din/kg, na današnjih 21,70 din/kg, bez PDV-a, doda podatak o padu cene soje i to za 1,50 din/kg, dobija se jasna slika aktuelnog izraženog pada vrednosti PRODEX-a. Ovaj pokazatelj na današnji dan beleži indeksnu vrednost od 207,74 indeksnih poena, što je za 3,04 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

Untitled-4

Ove nedelje je cena fjučersa na pšenicu zabeležila rast usled špekulacija da će rast cene hrane u Rusiji navesti ovu, četvrtu po veličini, izvoznu zemlju da ograniči izvoz. Država usporava izvoz odbijanjem licenci za izvoz žitarica. Vrednost rublje je pala na istorijski minimum u odnosu na dolar. Mikro i makro ekonomsko stanje u Rusiji nastavlja da utiče na volatilnost tržišta, dajući trenutno značajan uzlazni pritisak na cene žitarica. Ipak, procenjuje se, da pšenice ima sasvim dovoljno i da je ovaj uticaj ruskog tržišta samo kratkoročne prirode.
Martovski fjučers na pšenicu je u poslednjih nedelju dana poskupeo za 9,68%, dok je rast cene fjučersa na kukuruz iznosio 3,16%.

Untitled-6

Manja od očekivane prerade soje u SAD-u i veće procene roda u Brazilu su doveli do pada cene soje na CME. Soja je jeftinija za 0,69%, a sojina sačma je pojeftinila za 1,67%.

Untitled-7

U Parizu je zabeležen rast cena fjučersa na žitarice. Pšenica je oskupela za 8,68%, a kukuruz za 1,94%. U Budimpešti je pšenica jeftinija za 1,68%, a kukuruz za 2,71%.

16 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

 9. prodajem kukuruz Says:

  Prodajem kukuruz 20 tone
  i baliranu detelinu
  i psenicu tritikalu
  ova stranica je korisna za sve

 10. RADJA Says:

  u mom selu,niko nece da proda soju ispod 60 din.Svako hoce sam da skladisti jer nece da dozvole da ih neko potkrada.

 11. jovan Says:

  zivo me zanima kolika ce cena biti kukuruza?

 12. tanja Says:

  ovo je sramota sta se radi sa cenama soje i drugih zitarica…seljaci zemlju u korov,pa da vidimo onda kome ce monopol uzimati…

 13. tanja Says:

  10 dana se ceka zvanicna cena soje…vrsi se odkup a niko neplaca…nezna se cena…sta se ceka da jos dinar padne.SRAMOTA

 14. jovan Says:

  u somboru placaju 35 din soju avanso.

 15. jovan Says:

  cena kukuruza u somboru sa 14% vlage 13 din sa pdv/om
  meteorkomerc

  mada u okolnim selima, conoplja,kljajicevo,stapar,miletic,stanisic,rastina,bezdan.
  na pojedinim otkupnim silosima vrse netacna merenja pomocu vlagomera i tako uzimaju u proseku oko 1,5 % na vlazi.

 16. Igor Says:

  Interesuje me,ako se moze znati,ko dobija pdv u ceni soje.Uporno se pisu cene sa i bez pdv.Da li dobija proizvodjac ili otkupljivac kad proda?Unapred se zahvaljujem

Ostavite komentar

buy zithromax online cod discount Buspar how to buy Lisinopril without a prescription where to buy Lisinopril without a prescription cheap generic Metformin buy pharmacy Metformin waterview prednisone online consultant best buy Buspar Maxalt without a prescription order Maxalt online no prescription canadian pharmacy no prescription Maxalt purchase generic Maxalt buy metformin us buy generic Premarin canada cheapest place to buy Metformin buy Maxalt australia buy line Alli buy metformin Online uses for Metformin buy Metformin no prescription low cost Finpecia online Finpecia in usa buy prednisone acne medication Cytotec no script buy Metformin no rx finpecia fedex buy finpecia online cod