Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 17.11.2014. iznosio je 132 tone. Trgovalo se kukuruzom ord 2014 po ceni od 14,36 din/kg i pšenicom rod 2014 po ceni od 22 din/kg. Dana 14.11.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 14,19 din/kg. Dana 13.11.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 14,19 din/kg, pšenicom rod 2014 po ceni od 21,96 din/kg i sojom rod 2014 po ceni od 44,55 din/kg. Dana 12.11.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 14,19 din/kg, pšenicom rod 2014 po ceni od 22,03 din/kg i sojom rod 2014 po ceni od 44,55 din/kg. U cene je uključen PDV od 10%.

pb tabela

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

od 10. do 14. novembra 2014. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

- Pad cene kukuruza
- Rast cene pšenice
- Rast cena na svetskim berzama

Untitled-1

Kontinuitet velikog rasta cene pšenice i blagog pada cene kukuruza je nastavljen drugu nedelju za redom i to je najznačajnija vest sa “Produktne berze” u Novom Sadu u protekloj nedelji. U ovoj ključnoj konstataciji upravo i leže razlozi koji su snažno motivisali ponudu na tržištu pšenice, odnosno tražnju na tržištu kukuruza da budu što prisutniji na tržištu, što je rezultiralo sasvim solidnim prometom u trgovanju preko organizovanog berzanskog tržišta koje je u periodu 10.11. -14.11.2014. iznosilo 2.520 tona robe, čija je finansijskia vrednost iznosila 47.500.750 dinara. Količinski obim prometa je sasvim približan prometu iz prethodne nedelje ili preciznije manji za 3,56%, dok je finansijska vrednost, što zbog rasta cene pšenice, što zbog većeg prisustva soje u trgovanju veća za 14,83% u odnosu na isti pokazatelj iz prethodne nedelje.

Pšenicom se protekle nedelje najčešće trgovalo po ceni od 20,00 din/kg bez PDV. To je u ovom trenutku gravitirajuća cena sa neznatnim odstupanjima od slučaja do slučaja. Ipak, za statistiku je bitan i podatak da je u nedelji za nama registrovana nova rekordna ovosezonska cena pšenice koja je iznosila 20,10 din/kg bez PDV. Prosečna cena trgovanja je iznosila 22,00 din/kg (20,00 bez PDV) što je rast od 6,22% u odnosu na cenu u prethodnoj nedelji. Nepovoljni vremenski uslovi za razvoj ozime pšenice na američkom kontinentu, kao i sve zaoštreniji politički i vojni odnosi dva velika proizvođača pšenice Rusije i Ukrajine osnovni su razlog rasta cene ove žitarice na međunarodnom tržištu. Ova okolnost svakako generiše dešavanja i na našem tržištu.

Na srpskom tržištu kukuruza dve povoljne okolnosti su išle na ruku izvoznicima. Prva je pad dinarske cene, a druga pad vrednosti domaće valute. Ovu situaciju izvoznici koriste za što veće nabavke, tako da je upravo ovaj segment tražnje bio najprisutniji na tržištu kukuruza. Podatak o oktobarskom izvozu od 288.600 tona dovoljno govori o aktivnosti izvoznika na ovom tržištu. Prosečna cena trgovanja u nedelji za nama je iznosila 14,14 din/kg (12,85 bez PDV). U odnosu na cdenu iz prethodne nedelje to je pad od 1,95%.

Untitled-2

Kontinuitet prisustva na berzanskom tržištu i ove nedelje je nastavila soja kojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 44,55 din/kg (40,50 bez PDV), što je za 1,26% više u odnosu na prosečnu cenu trgovanja u prethodnoj nedelji.

Untitled-3

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-4

 

PRODEX

Nakon višenedeljnih oscilacija, cena kukuruza se tokom ove nedelje stabilizovala na nivou od 12,80-12,90 din/kg, bez PDV-a. Za razliku od ovog tržišnog segmenta, tržište pšenice postaje, sa stanovišta cenovnih kretanja, mnogo zanimljivije. U odnosu na kraj prethodne nedelje cena hlebnog zrna porasla je za više od 1 dinar za kilogram, dostižući aktuelni nivo od 20,10 din/kg, bez PDV-a. Kada se ovim konstatacijama doda podatak o minimalnom ovonedeljnom rastu cene soje za 0,50 din/kg, jasno je da je i ove nedelje indeksna vrednost PRODEX-a u porastu. Ovo je četvrta nedelja za redom kako ovaj indeks beleži rast.

Untitled-6

U odnosu na rekordnu minimalnu sezonsku vrednost, registrovanu 21.10.2014., PRODEX je do danas porastao za čak 7,67 indeksnih poena. Podsećanja radi, pre četiri nedelje, cena kukuruza beležila je svoj minimum od 12,00 din/kg, bez PDV-a, soja je vredela tek nešto preko 38,00 din/kg, bez PDV-a, dok se za kilogram pšenice plaćalo samo 17,30 din/kg, bez PDV-a.
Na današnji dan PRODEX beleži vrednost od 198,12 indeksnih poena, što je za 2,56 indeksnih poena više, u odnosu na prošli petak.

Untitled-5

Vrednost fjučers na pšenicu u SAD-u je od početka nedelje do kraja iste skočila za 7,62%. Decembarski fjučers na SRW pšenicu, skočio je za 3,3%, na nivo od $5.42 po bušelu, dajući ugovoru najbolji rezultat u poslednja dva meseca, kao i najveći nivo od proseka u poslednjih 100 dana (od maja). Jedan od glavnih uzroka za ovakav trend kretanja pšenice svakako su veoma nepovoljno najavljeno hladno vreme za nedavno posejane useve ozime pšenice. Još jedan u nizu od razočaravajućih nedeljnih izvoza SAD-a sa nivoom od samo 265.800 tona, ili -32% u odnosu na četvoronedeljni prosek, što kumulativno predstavlja 15.4 miliona tona, ili -26% g/g.
Vrednost fjučlersa na kukuruz je u porastu. Sigurno jedan od glavnih uzročnika tome je i ohrabrujući izveštaj USDA. WASDE izveštaj od ponedeljka, pokazao je blagi pad proizvodne prognoze kukuruza od 1.7 miliona tona, na nivo od 366.0 miliona tona, što je i dalje iznad prošlogodišnjeg nivoa od 353.7 miliona tona. Na osnovu blagog porasta nivoa korišćenja kukuruza u industriji etanola i sa nepromenjenin nivoom izvoza, prognoza završnih zaliha je smanjena za 1.9 miliona tona, na nivo od 51.0 miliona tona (31.4 miliona tona). Žetva je u nivou proseka u poslednjih pet godina, odnosno na 80%.
Cena kukuruza je u proteklih sedam dana skočila za 4,04%, dok je vrednost pšenice skočila za 6,42%.

Untitled-7

Untitled-8

Vredsosti žitarica na evropskim berzama, u proteklih nedelju dana zabeležile su skokove. Decembarski fjučers na kukuruz u Budimpešti je ojačao za 3,92%, dok je novi januarski fjučers na istu kulturu na berzi u Parizu vrednosno ojačala za čak 3,93%. Što se tiče fjučersa na pšenicu u Budimpešti i Parizu, došlo je do rasta za 1,52%, odnosno 2,92%.

15 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

 9. prodajem kukuruz Says:

  Prodajem kukuruz 20 tone
  i baliranu detelinu
  i psenicu tritikalu
  ova stranica je korisna za sve

 10. RADJA Says:

  u mom selu,niko nece da proda soju ispod 60 din.Svako hoce sam da skladisti jer nece da dozvole da ih neko potkrada.

 11. jovan Says:

  zivo me zanima kolika ce cena biti kukuruza?

 12. tanja Says:

  ovo je sramota sta se radi sa cenama soje i drugih zitarica…seljaci zemlju u korov,pa da vidimo onda kome ce monopol uzimati…

 13. tanja Says:

  10 dana se ceka zvanicna cena soje…vrsi se odkup a niko neplaca…nezna se cena…sta se ceka da jos dinar padne.SRAMOTA

 14. jovan Says:

  u somboru placaju 35 din soju avanso.

 15. jovan Says:

  cena kukuruza u somboru sa 14% vlage 13 din sa pdv/om
  meteorkomerc

  mada u okolnim selima, conoplja,kljajicevo,stapar,miletic,stanisic,rastina,bezdan.
  na pojedinim otkupnim silosima vrse netacna merenja pomocu vlagomera i tako uzimaju u proseku oko 1,5 % na vlazi.

Ostavite komentar

buy zithromax online cod discount Buspar how to buy Lisinopril without a prescription where to buy Lisinopril without a prescription uk Metformin generic buy Metformin online without prescription buy Metformin free consultation uk order Metformin cheap generic Metformin buy pharmacy Metformin waterview best buy Buspar buy metformin us buy generic Premarin canada cheapest place to buy Metformin Premarin buy fedex buy Premarin amex online without prescription buy Premarin prescription how to order Maxalt online without a prescription Premarin purchase without perscripotion buy Maxalt 10mg no prescription buy Maxalt australia buy line Alli online Alli buy buy Alli canada buy metformin Online uses for Metformin buy Metformin no prescription low cost buy Metformin no rx finpecia fedex buy finpecia online cod