Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 16.10.2014. iznosio je 174 tona. Trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 13,64 din/kg i mineralnim đubrivom NP 12:52 po ceni od 57,12 din/kg. Dana 15.10.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 13,44 din/kg i sojom rod 2014 po ceni od 42,35 din/kg. Dana 14.10.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 13,53 din/kg i pšenicom rod 2014 po ceni od 19,58. Dana 10.10.2014. trgovalo se kukurzom rod 2014 po ceni od 13,72 din/kg, pšenicom rod 2014 po ceni od 19,25 i sojom rod 2014 po ceni od 42,57 din/kg. U cene je uključen PDV od 10%.

pb tabela

Za detaljan pregled cena i dnevni pregled trgovanja na produktnoj berzi kliknite na naslov.

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Od 29. septembra do 03. oktobra 2014. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

-Rast cene pšenice
Pad cena kukuruza i soje
Pad cena na svetskim berzama

Untitled-1

U prvoj nedelji oktobra na novosadskoj robnoj berzi vrilo je kao u košnici. Za ovaj period godine to je prepoznatljiva slika koja se ponavlja iz godine u godinu. Prodavci agresivno nastupaju na tržištu nudeći kukuruz kojeg je sve više u ponudi. Više od četiri petine prometa se odnosilo na trgovanje ovom robom. Od ukupno 25 sklopljenih ugovora posredstvom berze, 20 se odnosi na trgovanje kukuruzom.Ukupan promet od 2.145 tona robe je za 11,71% veći u odnosu na prethodnu nedelju, što je jasan signal da je prošao period tržišne letargije, te da su se prometi preko “Produktne berze” stabilizovali na uobičajenim nivoima. Najzastupljenija roba u trgovanju imala je ujedno i najnižu jedniičnu cenu, pa je bez obzira na rast količinskog prometa, ukupna finansijska vrednost prometa bila za 15,43% manja u odnosu na vrednost prometa u prethodnoj nedelji, a iznosila je 41.687.272 dinara.

Kukuruz je u žiži interesovanja. Kako berba odmiče, tako i cena pada. U toku nedelje kukuruz novog roda je sa startnih 14,50 din/kg bez PDV, uz svakodnevni postepeni pad na kraju nedelje došao do nivoa od 12,50 din/kg. To je za relativno kratak vremenski period od pet dana veliki pad od skoro 15%. Prosečna cena trgovanja je iznosila 14,53 din/kg ( 13,21 bez PDV), a to je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 13,71%. Međutim, za tržište je u ovom trenutku ipak relevatniji podatak o već pomenutoj najnižoj ceni od 12,50 din/kg bez PDV, što je cena po kojoj je zatvoreno nedeljno trgovanje na novosadskoj berzi. Sada se samo postavlja pitanje koja je donja granica pada cene žutog zrna. Procene su da je ta granica ako ne već dostignuta, ali svakako sasvim blizu.

Untitled-2

Pšenica je potpuno u senci dešavanja na tržištu kukuruza. Hlebnim zrnom se trgovalo malo, ali sa tržišta ove nedelje stiže vest da se ovom robom trgovalo po ceni od 19,91 din/kg (18,10 bez PDV), što je ovosezonski cenovni maksimum. Retke su situacije kada u istom periodu na tržištu žitarica imamo sa jedne strane minimum cene kukuruza , a sa druge maksimalnu cenu pšenice. U odnosu na prethodnu nedelju cena pšenice je u porastu za 3,Soja i ove godine pokazuje da ima sve veći tržišni kapacitet. Pomenutu osobinu ova roba crpi u činjenici da se njome trguje ne samo tokom žetve, već praktično cele godine. U nedelji za nama soja novog roda se prodavala po ceni 41,25 din/kg (37,50 bez PDV), što je za 1,59% cenovni pad u odnosu na prethodnu nedelju. Prvi put ove sezone predmet trgovanja bila je sojina pogača čija cena je iznosila 50,60 din/kg (46,00 bez PDV).

Semenska pšenica je postala redovna roba u trgovanju na berzanskom tržištu. Najzastupljenija sorta na tržištu je i ovoga puta bila Simonida, a cena je iznosila 27,61 din/kg (25,10 bez PDV), To je pad od 1,57% u odnosu na cenu trgovanja u prethodnoj nedelji.

Untitled-3

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-4

 

PRODEX

Ostvareni ovonedeljni promet na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, od preko 2.000 tona, rezultat je veoma dinamičnih cenovnih kretanja na tržištu žitarica, a posebno na tržištu kukuruza. I dok pšenica sa poslednjom registrovanom ovonedeljnom cenom od 18,10 din/kg, bez PDV-a, beleži cenovni maksimum još od početka ovogodišnje žetve, kukuruz u jeku ovogodišnje berbe, beleži drastičan cenovni pad, dostižući po pojedinim berzanskim ugovorima svoju najnižu cenu od 12,50 din/kg, bez PDV-a, u poslednjih godinu dana. To je ujedno bila i najniža registrovana cena kukuruza prošlogodišnjeg roda, zabeležena početkom oktobra prošle godine.

Untitled-5

Na današnji dana PRODEX beleži najnižu indeksnu vrednost, u poslednjih godinu dana, od 193,21 poena, što je za čitavih 7,15 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

Untitled-6

Vredsnoti kukuruza su i dalje pod velikim uticajem rekordne žetve, ali se to u toku ove nedelje nije toliko osetilo, bar što se tiče promene vrednosti fjučersa na ovu kulturu. Mad su vrednosti ipak skočile, kako za kukuruz tako i za pšenicu, sa petogodišnjeg minimuma. Zvanični podaci pokazuju da žetva kukuruza kaska za normalnim tempom ida je u toku protekle nedelje bila na nivou od 12% (7% prošle nedelje; 23% poršle godine).
Izvoz pšenice u SAD-u je toku protekle nedelje skočio za neverovatnih 92% u odnosu na poršlu nedelju. Kumulativan izvoz za ovu godinu ipak iznosi tek 12.8 miliona tona, što je u odnosu na poršlu godinu pad za 28%. Žetva prolećnih useva pšenice ulazi u završnu fazu, sa generalno dobrim ocenama kvaliteta.
Cena kukuruza je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi pala za 1,04%, dok je pšenica skočila za 1,81 procentna poena.

Untitled-7

USAD-a je objavio da će završne zalihe biti na minimum još od sezone 1972/73, odnosno na nivou od 2.5 miliona tona). Žetva je na nivou od 10%, dok je 72% useva ocenjeno sa dobar/odličan (53% prošle godine).
U poređenju sa prethodnom nedeljom soja je poskupela za 0,20%, dok je sojina sačma pala za 1,18%.

Untitled-8

U odnosu na prethotnu nedelju pšenica je u Parizu skuplja za 4,81%, a kukuruz za 4,60%. Pšenica je u Budimpešti poskupela za 0,64%, dok je kukuruz jeftiniji za 0,77%.

15 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

 9. prodajem kukuruz Says:

  Prodajem kukuruz 20 tone
  i baliranu detelinu
  i psenicu tritikalu
  ova stranica je korisna za sve

 10. RADJA Says:

  u mom selu,niko nece da proda soju ispod 60 din.Svako hoce sam da skladisti jer nece da dozvole da ih neko potkrada.

 11. jovan Says:

  zivo me zanima kolika ce cena biti kukuruza?

 12. tanja Says:

  ovo je sramota sta se radi sa cenama soje i drugih zitarica…seljaci zemlju u korov,pa da vidimo onda kome ce monopol uzimati…

 13. tanja Says:

  10 dana se ceka zvanicna cena soje…vrsi se odkup a niko neplaca…nezna se cena…sta se ceka da jos dinar padne.SRAMOTA

 14. jovan Says:

  u somboru placaju 35 din soju avanso.

 15. jovan Says:

  cena kukuruza u somboru sa 14% vlage 13 din sa pdv/om
  meteorkomerc

  mada u okolnim selima, conoplja,kljajicevo,stapar,miletic,stanisic,rastina,bezdan.
  na pojedinim otkupnim silosima vrse netacna merenja pomocu vlagomera i tako uzimaju u proseku oko 1,5 % na vlazi.

Ostavite komentar

buy prednisone with out a prescription buy prednisone 20mg with mastercard isotretinoin liquid canadian prescriptions synthroid/thyroxine buy zithromax online cod discount Buspar Atarax from india uk Atarax generic Cytotec pharmacy lisinopril buy lisinopril lisinopril buy Lisinopril cheap online how to buy Lisinopril without a prescription where to buy Lisinopril without a prescription uk Metformin generic buy Metformin online without prescription buy Metformin free consultation uk order Metformin cheap generic Metformin buy pharmacy Metformin waterview cheapest place to buy Metformin no prescription Metformin buy finpecia online 1mg Finpecia buy no prescription online|buy cheap Finpecia online|order Finpecia|Finpecia generic walmart|Finpecia online prescription|buy Finpecia 1mg online|Finpecia generic online|Finpecia costco price|order Finpecia online|buy Finpecia 1mg malaysia|purchase Finpecia uk|topical Finpecia buy|Finpecia 1 mg order online|Finpecia generic|buy Finpecia online canada|Finpecia 1 mg order online|Finpecia online india|Finpecia generic 1 mg|order Finpecia uk|Finpecia depression women|buy cheap Finpecia 1mg|Finpecia generic names|legal buy Finpecia online|Finpecia depression women|buy Finpecia 1mg india|Finpecia generic walmart|buy Finpecia 1mg online|Finpecia online india|buy Finpecia 1mg online|Finpecia 1mg tablets|Finpecia costco price|order Finpecia canada|buy Finpecia online australia|Finpecia dose hair|buy Finpecia online paypal|Finpecia 1mg|Finpecia 1mg for sale|Finpecia online uk|buy Finpecia uk|Finpecia 1mg vs 1mg|Finpecia generic walmart|Finpecia costco pharmacy|buy Finpecia buy prednisone in canada best buy Buspar buy generic Premarin canada buy valtrex onli lisinopril buy Valtrex without Maxalt uk sales cheapest place to buy Metformin order finpecia buy cheap valtrex no prescription Valacyclovir for pets Premarin buy fedex buy Premarin amex online without prescription buy Maxalt australia uk Amitriptyline generic prednisone no rx in us prednisone cheap online buy next day Metformin buy no online rx glucophage online Metformin order Metformin uk buy finpecia online no prescription free fedex delivery Orlistat where to purchase cheap Orlistat no rx purchase Orlistat without a prescription online buy cheap fedex Orlistat online Orlistat order order Orlistat usa Orlistat buy cod buy cheap Orlistat line Xenical prescription order can i buy finpecia in mexico buy Metformin no rx order no online rx Amitriptyline finpecia fedex buy finpecia online cod buy generic Finpecia uk online|Finpecia 1 mg order online|Finpecia generic vs propecia|Finpecia cost australia|buy generic Finpecia uk|purchase Finpecia uk|buy Finpecia online prescription|buy generic Finpecia 1mg|buy Finpecia|Finpecia online australia|buy Finpecia no prescription uk|order Finpecia 1mg|buy Finpecia cheap|Finpecia generic 1mg|Finpecia online prescription|Finpecia 1mg generic canada|Finpecia costco pharmacy|Finpecia 1mg india|Finpecia generic walmart|buy Finpecia no prescription forum|buy Finpecia online australia|Finpecia online uk) buy prednisone steroids buy 0.625 mg Premarin purchase Premarin without a prescription online