Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Na Produktnoj berzi dana 27.03.2015. nije bilo trgovanja. Dana 26.03.2015. trgovalo se merkantilnim kukuruzom rod 2014 po ceni od 17,05 din/kg. Dana 24.03.2015. trgovalo se pšenicom rod 2014 po ceni od 21,45 din/kg i sojom rod 2014 po ceni od 44,44 din/kg. Dana 19.03.2015.trgovalo se mineralnim đubrivom KAN fco kupac po ceni od 34,98 din/kg. Dana 16.03.2015. trgovalo se pšenicom rod 2014 po ceni od 22 din/kg i kukuruzom rod 2014 po ceni od 17,78 din/kg. U cene je uračunat PDV od 10%.

pb tabela

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

od 23. do 27. marta. 2015. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

-Pad cene kukuruza
-Pad cene pšenice
-Dešavanja na svetskim berzama

Untitled-1

Tržište žitarica funkcioniše pod snažnim pritiskom velike ponude i prekomernih zaliha. Ova opšta konstatacija može da se primeni kako za svetsko tako i za naše tržište. Kada se uz jednu takvu opštu bilansnu sliku dodaju i informacije o relativno dobrom izgledu ozimih useva i dobar režim vlažnosti zemljišta u kontekstu buduće setve, tada možemo da kosntatujemo da su se stekli svi uslovi da cene osnovnih poljoprivrednih kultura i ne mogu biti na višem nivou nego što su sada. Kontinuirani pad cene je najgori scenario po tržišnu konjukturu i obim prometa. Promet od svega 400 tona u toku protekle nedelje nalazi se na nivou istorijski najmanjih nedeljnih prometa preko berze u Novom Sadu. On je u odnosu na prethodnu nedelju manji za čak 81,60%, dok je finansisjki promet iznosio 10.194.250 dinara i u padu je za 79,08% u odnosu na prethodnu nedelju.

Cena pšenice je u proteklih mesec dana pala za više od 10%. Pad je iz nedelje u nedelju bio veoma izražen, da bi se na kraju ovog nedeljnog perioda cena hlebnog žita zaustavila na nivou od 21,45 din/kg (19,50 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je pad od 2,50%. Da li će oštriji kurs Ruske vlade oko izvoza pšenice poremetiti ovo tržište u narednom periodu i uticati na rast cene na svetskim, pa i našoj berzi, ostaje da vidimo u nastupajućem periodu.

Tržište kukuruza u Srbiji je u blagoj konfuziji izazvanoj odnosima na međuvalutarnom tržištu. Taman kada je izvoznicima počela da se otvara dobra perspektiva za izvoz, rastom vrednosti dolara i rastom cena na EURO tržištu, u poslednjih nedelju dana desio se obrt na deviznom tržištu u korist rasta vrednosti EURO i dinarske valute u odnosu na dolar. Treba se dobro snaći u takvim okolnostima, ali svakako da ovakva dešavanja prouzrokuju nestabilnost, nesigurnost i pasivnost. Cena kukuruza je u padu u odnosu na prethodnu nedelju za 3,73%, a iznosila je 17,05 din/kg ( 15,50 bez PDV).

Da se kompletira slika o opštem padu cena poljoprivrednih proizvoda “potrudila” se i soja čija je cena protekle nedelje registrovana na nivou od 44,44 din/kg ( 40,40 bez PDV), što je pad u odnosu na prethodnu nedelju od 1,94%.

Untitled-2

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-3

PRODEX

Skroman ovonedeljni promet na „Produktnoj berzi“ u Novom Sadu, ipak je doneo bitne cenovne promene sa stanovišta najznačajnijih primarnih poljoprivrednih proizvoda, koji čine vrednosnu korpu PRODEX-a.Cene kukuruza, pšenice i soje su u padu i to za 0,40 din/kg, na tržištu kukuruza, 0,50 din/kg, na tržištu pšenice, odnosno 0,80 din/kg, na tržištu soje. Ovakav sinhronizovan pad cena pomenith proizvoda, direktno je prouzrokovao podatak da je aktuelna vrednost PRODEX-a, najniža zabeležena u ovoj kalendarskoj godini.

Untitled-4

Na današnji dan ovaj pokazatelj beleži indeksnu vrednost od 206,01 indeksnih poena, što je za 2,55 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

Untitled-5

Nakon rasta vrednosti pšenice sa početka nedelje koja je dostigla maksimum u poslednjih pet nedelja, nastavak sedmice je ipak doneo pad vrednosti koji je trajao do petka. Naime, do pada cene hlebnog žita došlo je usled naglog poboljšanja vremenskih uslova za useve, kao i pada vrednosti eura i dobrog stanja zaliha. Nedeljna izvozn aprodaja pšenice u SAD-u, bila je na nivou od 391.900 tona, što je doprinelo skoku kumulativnog izvoza na nivo od 22.6 miliona tona, odnosno -23% g/g.
Mnoge privatne analize u SAD-u, prognoziraju pad površinskog obima za useve kukuruza u 2015/16 za oko 3,5%.
U odnosu na prethodnu nedelju majski fjučers na pšenicu je jeftiniji za 2,50%, dok je fjučers na kukuruz poskupeo za 4,77%.

Untitled-6

U Budimpešti se cena fjučersa na pšenicu skočila za 1,03%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 0,42% u odnosu na prethodnu nedelju. Majski fjučers je u Parizu na pšenicu u posledjnih nedelju dana pojeftinio za 3,08%, dok je kukuruz pojetinio za 0,92%.

22 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

 9. prodajem kukuruz Says:

  Prodajem kukuruz 20 tone
  i baliranu detelinu
  i psenicu tritikalu
  ova stranica je korisna za sve

 10. RADJA Says:

  u mom selu,niko nece da proda soju ispod 60 din.Svako hoce sam da skladisti jer nece da dozvole da ih neko potkrada.

 11. jovan Says:

  zivo me zanima kolika ce cena biti kukuruza?

 12. tanja Says:

  ovo je sramota sta se radi sa cenama soje i drugih zitarica…seljaci zemlju u korov,pa da vidimo onda kome ce monopol uzimati…

 13. tanja Says:

  10 dana se ceka zvanicna cena soje…vrsi se odkup a niko neplaca…nezna se cena…sta se ceka da jos dinar padne.SRAMOTA

 14. jovan Says:

  u somboru placaju 35 din soju avanso.

 15. jovan Says:

  cena kukuruza u somboru sa 14% vlage 13 din sa pdv/om
  meteorkomerc

  mada u okolnim selima, conoplja,kljajicevo,stapar,miletic,stanisic,rastina,bezdan.
  na pojedinim otkupnim silosima vrse netacna merenja pomocu vlagomera i tako uzimaju u proseku oko 1,5 % na vlazi.

 16. Igor Says:

  Interesuje me,ako se moze znati,ko dobija pdv u ceni soje.Uporno se pisu cene sa i bez pdv.Da li dobija proizvodjac ili otkupljivac kad proda?Unapred se zahvaljujem

 17. pavle Says:

  podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi u Novome Sadu..na 24 dinara..po toni i kvalitetu merkatilne..pšenice..molim vas.i podignite cenu kokuruza..na 18 dinara po toni i kvalitetu..

 18. pavle Says:

  Povećajte otkupnu cenu pšenice na Produktnoj Berzi u Novome Sadu..na 25 dinara po toni i kvalitetu merkatilne…pšenice..i povećajte cenu kokuruza..na 18 dinara.po toni i kvalitetu..robe..

 19. pavle Says:

  povećajte otkupnu Cenu kokuruza na Produktnoj Berzi u Novome Sadu..na 17 dinra po toni i kvalitetu kokuruza..i povećajte otkupnu cenu pšenice novoga..roda na 24 dinara po toni i kvalitetu merkatilne pšenice..molim vas..

 20. pavle Says:

  Povećajte otkupnu cenu kokuruza na Produktnoj berzi u Novome Sadu na 18 Dinara po toni i kvalitetu berzanske robe.u 2015.molim vas.

 21. pavle Says:

  povećajte otkupnu cenu kokuruza..na produktnoj berzi Novi Sad.na 18 dinara po toni i kvalitetu..kokuruza..u 2015.

 22. pavle Says:

  povećajte otkupnu cenu pšenice novoga roda..na 25 dinara po toni i kvalitetu berzanske robe merkatilne pšenice..molim vas..

Ostavite komentar

buy cheap Requip 0,5mg order Arimidex overnight buy Requip online without prescription from canada requip without rx buy generic Requip 0,5mg where to buy Requip online order Requip uk buy Requip in australia getting Requip without doctor Requip purchase without perscripotion Requip online without a prescription buy Requip from the uk canada Requip buy arimidex in usa purchase Requip seroquel 50mg generic canada seroquel online sale without prescription cheap seroquel buy seroquel american express online pharmacy seroquel buy 25 mg seroquel uk buy seroquel in the us seroquel 50mg for sale buy seroquel without prescription seroquel 50mg canada buy seroquel 50mg no prescription buy seroquel online no prescription buy seroquel canada prescription buy genuine Maxalt online Maxalt online prescription buy Maxalt epharmacist buy keflex online uk tenormin no prescription overnight delivery buy atarax fedex atarax order online tenormin tablets 50 mg no prescription australia order keflex uk buy atarax canada online buy requip 0.5mg uk buy tenormin non prescription buy requip online australia how to purchase Seroquel purchase cheap online Cytotec purchase Cytotec visa Cytotec with free fedex overnight buy Cytotec amex online Cytotec from india is it safe Cytotec online buy saturday delivery buy Cytotec without a prescription online buy Cytotec online pills Cytotec overnight without rx buy Cytotec in england where can i buy Cytotec without prescription order Cytotec cash on delivery comprar Cytotec generico buy Cytotec in mo Cytotec no prior script buy Maxalt diet pill buy cheapest Maxaltbuy no prior prescription Maxalt Maxalt usa where to purchase cheap Maxalt no rx order generic Maxalt Maxalt without rx buy Maxalt without a credit card buy Maxalt online buy Maxalt epharmacist uk Maxalt generic buy Maxalt with amex buy Maxalt with no prescription uk order Maxalt purchase Maxalt pay pal without rx generic Maxalt prices buy Maxalt in the uk generic Maxalt prices Maxalt no doctors prescription Maxalt without rx 5 mg Maxalt uk buy Maxalt online Maxalt Maxalt generic where can i buy Maxalt without prescription Maxalt usa Maxalt buy Maxalt no prescription Maxalt buy Maxalt online buy Maxalt once a day purchase cheap online maxalt maxalt on line buy maxalt in england Maxalt ohne rezept where can i buy Maxalt without prescription non rx cheap Maxalt Requip without a prescription buy generic Requip australia buy Requip best Requip without a prescription 0,5 mg Requip buying arimidex online how to order Arimidex online without a prescription buy 0,5mg Requip buy Requip usa buy cheap Requip online Arimidex order online buy requip generic getting Requip without doctor buy Requip online with no prescription buy Arimidex now to buy Requip buy Arimidex pills buy 0,5 mg Requip uk buy Arimidex no rx Arimidex order on line is it legal to buy arimidex online buy Arimidex visa best place order Arimidex Requip in usa buy Requip cheap online order Requip online overnight shipping generic Requip canada buy Arimidex now Requip 0,5mg canada buy Requip american express Requip online 0,5mg Arimidex without script order requip online canada buy Requip now Requip with no prescription canadian pharmacy no prescription requip buy cheap Requip generic Requip without prescription canada requip 0,5mg side effects buy generic Arimidex online no prescription Requip cheapest place to order buy Arimidex no prescription uk where can i buy Arimidex over the counter buy Requip online 0,5 mg no prescription buy Arimidex online prescription purchase Finasteride without a prescription online how to order Furosemide online without a prescription Seroquel 50mg order no prescription Cytotec buy Accutane generic buy Seroquel brand buy Maxalt usa order generic Requip Metformin buy cod online pharmacy Accutane no prescription order Clomiphene 50mg buy cheap generic Maxalt online requip for sale without prescription buy cheap requip online requip order overnight requip cheap on online buy requip online australia where can i buy arimidex without prescriptions buy requip 0,5mg how to buy requip order requip online overnight shipping buy requip brand