Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 17.04.2014. iznosio je 275 tona. Trgovalo se kukuruzom rod 2013 po ceni od 19,69 din/kg, pšenicom rod 2013 po ceni od 23,76 din/kg i sojinom sačmom 33% po ceni od 28,80 din/kg. Dana 16.04.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2013 po ceni od 19,58 din/kg. Dana 15.04.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2013 po ceni od 19,47 din/kg i suncokretovom sačmom 33% po ceni od 28,20 din/kg. Dana 14.04.2014. trgovalo se kukuruzom vlage do 15% po ceni od 19,03 din/kg. Dana 11.04.2104. trgovalo se veštački sušenim kukuruzom po ceni od 19,25 din/kg. U cene je uključen PDV od 10%.

pb tabela

Za detaljan pregled cena i dnevni pregled trgovanja na produktnoj berzi kliknite na naslov.

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Od 14. do 17. aprila 2014. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

-Rast cene kukuruza
-Rast cene pšenice
-Dešavanja na svetskim berzama

Untitled-1

Na nelikvidnim i malim tržištima kao što je naše, tražnja je po pravilu onaj faktor koji pretežno utiče na opštu sliku čitavog tržišta. Protekle nedelje tražnja je bila veoma pasivna i to je osnovni razlog što je promet koji je iznosio 677,72 tone robe čak duplo manji u protekloj u odnosu na prethodnu nedelju. Tražnja je pasivna jer je izvozna tražnja mala. Izvozna tražnja je mala jer su cene na domaćem tržištu nekonkurentne za inokupce kada se ukalkulišu svi dodatni troškovi koji prate ukupnu kalkulaciju izvozne cene. To je uglavnom scenario koji se odigrao u nedelji za nama na srpskom tržištu žitarica. Finansijska vrednost prometa je iznosila 14.876.248 dinara, što je manje u odnosu na prethodnu nedelju za 49,74%.

Cena pšenice je na novom sezonskom maksimumu koji od ove nedelje iznosi 22,00 din/kg bez PDV. Dostizanje novog cenovnog rekorda postala je učestala konstatacija nekoliko poslednjih nedeljnih izveštaja sa berze, što stvara utisak o veoma izraženom trendu rasta. Međutim, kada se u analizu uzme duži vremenski period, realni pokazatelji ovaj utisak u velikoj meri relativizuju. Konkretno, cena pšenice je u periodu od poslednjih pet meseci, sa vrednosti od 20,00 din/kg, došla na nivo od 22,00 din/kg, što je rast od 10%. Za jedan tako relativno dug vremenski period ovaj rast i nije tako spektakularan, pa je ipak najpreciznija konstatacija o dešavanjima na ovom tržištu da je ono uz sporadične uspone i padove, relativno stabilno sa tendencijom blagog rasta cene.

Prosečna cena trgovanja ovom robom protekle nedelje je iznosila 23,76 din/kg ( 21,60 bez PDV), što je za 3,68 % veća cena od proseka cene iz prethodne nedelje.

Kukuruz je roba od koje se u ovom periodu očekuje najintenzivnije trgovanje. Trenutno taj očekivani intenzitet na ovom tržištu je izostao. Kada se sklope povoljne okolnosti da se izvoznici ponovo aktivnije uključe u trgovanje i promet će biti veći. Rast cene kukuruza u nedelji za nama je iznosio 1,30% u odnosu na prethodnu nedelju, a postignuta je prosečna cena trgovanja od 19,56 din/kg ( 17,78 bez PDV). Tržišna nesigurnost prouzrokovana situacijom u Ukrajini, trećim svetskim izvoznikom kukuruza i najave o mogućim manjim setvenim površinama u SAD inače najvećem svetskom izvozniku ove robe, moglo bi da dovede u narednom periodu do pomeranja cene na svetskim berzama.

Još jedna roba je bila predmet trgovanja na novosadskoj berzi. To je suncokretova sačma sa 33% proteina koja se prodavala po ceni od 28,69 din/kg ( 23,91 bez PDV).

Untitled-2

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-3

PRODEX

Još jedna, doduše nepotpuna, radna nedelja na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, sa prometom od jedva preko 600 tona. Cene soje miruje, tako da uz već po pravilu veoma živo tržište kukuruza, ovu nedelju karakterišu rast cene pšenice i suncokretove sačme.
Suncokretova sačma je poskupela za jedan i po dinar po kilogramu, što znači da danas za jedan kilogram “tridesettrojke”, treba izdvojiti 24,00 din/kg, bez PDV-a, dok je prosečna cena pšenice danas 21,66 din/kg, bez PDV-a, uz napomenu da su se pojedinačne berzanske transkacije zaključivale i po 22,00 din/kg, bez PDV-a
Tržište kukuruza ponovo dominira u strukturi prometa, kako po obimu prometa, tako i po cenovnim oscilacijama. Nedelja je počela sa cenom od 17,50 din/kg, bez PDV-a, da bi danas, nakon kontinuiranog rasta, ista dostigla nivo od 17,90 din/kg.
Rast cena pomenutih artikala, u odnosu na prošli petak, omogućili su dalji rast indeksne vrednosti PRODEX-a, na nedeljnom nivou. Ovaj indeks danas beleži vrednost od 224,05 indeksnih poena, što je za 1,77 indeksnih poena više, u odnosu na kraj prošle nedelje. To je ujedno i novi rekord indeksne vrednosti ovog pokazatelja posmatrano od juna prošle godine.

Untitled-4

Vrednosti pšenice su u toku prve polovine nedelje konstantno rasle, a glavni uzroci ovakvog trenda kretanja hlebnog žita su sada već svakodnevni nemiri u Ukrajini, kao i nastavak suvog vremena u crnomorskom regionu, a što se tiče SAD-a, takođe je uzrok rasta cene hladno vreme koje vrlo lako može da ošteti useve. USDA je objavio da je samo 34% useva u dobrom/veoma dobrom stanju u poređenju sa 62% u istom periodu prošle godine.
Trend cene kukuruza u protekloj nedelji bio je mešovit. USDA je obnovio procene izvoza povećanjem za 3.2 miliona tona, na nivo od 44.5 miliona tona.
U odnosu na kraj prošle nedelje cena majskog fjučersa na kukuruz u Čikagu pala je za 0.76%, dok je cena fjučersa na pšenicu skočila za 3,90%.

Untitled-5

Cena soje je nastavila svoj rast ka najvišem nivou u poslednjih deset meseci, nakon što je izveštaj pokazao rekordnu potrošnju američkih prerađivača, a što je povećalo zabrinutostda će zalihe SAD-a biti dodatno smanjenje. Od početka godine soja je poskupela za 17%. U meseu aprilu je prerađeno najviše soje, što se tiče datog meseca), još od 1998. godine.
Vrednost fjučersa na soju u Čikagu je u odnosu na kraj prošle nedelje u porastu za 2,47%, dok je cena fjučersa na sojinu sačmu veća za 2,40%.

Untitled-6

U odnosu na prethodnu nedelju u Budimpešti je došlo do pada cene pšenice sa majskom isporukom za 0,71%, dok je kukuruz sa, takođe majskom isporukom jeftiniji za 1,26%. Cena pšenice sa majskom isporukom je u Parizu skočila je za 4,92%, dok je junski fjučers na kukuruz u Parizu poskupeo za 0,66%.

8 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

Ostavite komentar

buy prednisone with out a prescription buy prednisone 20mg with mastercard isotretinoin liquid what is finpecia buy finpecia no visa online without prescription canadian prescriptions synthroid/thyroxine buy zithromax online cod finpecia for sale finpecia mexico discount Buspar Atarax from india uk Atarax generic Cytotec pharmacy buy discount Metformin buy generic metformin online prescription Metformin buy discount Metformin no prescription Metformin buy Metformin in the uk best buy Buspar order finpecia without a rx overnight shipping buy cheap finpecia free fedex buy generic Premarin canada buy valtrex onli Metformin overnight cod buy Valtrex without Maxalt uk sales cheapest place to buy Metformin finpecia overnight no consult buy finpecia c o d Amitriptyline online Amitriptyline online purchase buy cheap valtrex no prescription purchasing prednisone Valacyclovir for pets Amitriptyline without prescription Premarin buy fedex buy Premarin amex online without prescription buy Maxalt australia buy Xenical without rx needed uk Amitriptyline generic cytotec over the counter buy cheapest finpecia and finpecia purchase online prescription finpecia withoutonline finpecia buy Metformin no rx order no online rx Amitriptyline finpecia fedex buy finpecia online cod buy finpecia in india buy online finpecia without rx buy 0.625 mg Premarin purchase Premarin without a prescription online