Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 24.10.2014. iznosio je 300 tona. Trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 13,97 din/kg i sojom rod 2014 po ceni od 42,61 din/kg. Dana 23.10.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 14,30 din/kg. Dana 21.10.2014. trgovalo se kukuruzom rod 2014 po ceni od 13,20 din/kg, sojom rod 2014 po ceni od 42,21 din/kg i sojinom sačmom 44% po ceni od 62,04 din/kg. U cene je uključen PDV od 10%.

pb tabela

Untitled-1

Cene žitarica se oporavljaju. To je vest nedelje sa “Produktne berze” u Novom Sadu. Postepeni nedeljni rast cena pogodovao je trgovanju, pa je u nedelji za nama preko organizovanog berzanskog tržišta u Novom Sadu realizovan promet od 1.960 tona robe, što je za neznatnih 4,34% manje nego u prethodnoj nedelji, dok je finansijska vrednost realizovanih transkacija iznosila ukupno 39.416.500 dinara ili za 5,63% više u odnosu na prethodni nedeljni period. Različite relacije u odnosima količinskog prometa i finansijske vrednosti trgovane robe prema istim parametrima iz prethodne nedelje, leže pre svega u činjenici da je protekle nedelje u strukturi trgovanja znatno učešće imala soja čija je jedinična cena bitno veća od cena ostalih roba, a pre svega žitarica koje se pojavljuju na berzanskom tržištu.

Kiša je po ko zna koji put prekinula berbu kukuruza. Ponuda je iz tih razloga nešto slabija, a kupci, pre svega trgovci imaju svoju već od ranije ugovorenu dinamiku obaveza isporuke, pa je između ostalog i ova okolnost uticala na rast cene ove robe. Cena je rasla postepeno od 12,00 din/kg bez PDV sa početka nedelje, pa do 13,00 din/kg što je bila cena na zatvaranju nedeljnog trgovanja. Prosečna cena u periodu 20.10.-24.10. je iznosila 14,04 din/kg (12,76 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 3,91%.
..
Untitled-2

Cena pšenice se u nedelji za nama zaustavila na gornjoj granici ovosezonske cene od 18,00 din/kg bez PDV. To je za 1,47% veća cena nego prethodne nedelje. Ono što je indikativno jeste činjenica da prodavci u svojim ponudama više i ne razmišljaju o ceni ispod već napred pomenute cene, pa je u narednom periodu realno očekivati dalji rast cene hlebnog zrna.

Rast cena žitarica na svetskim berzama velikim delom je uzrokovan velikom “selidbom” kapitala sa nesigurnih finansijskih na pouzdanija robna tržišta. Koliko će dugotrajan i koliko će intenzivan ovaj efekat biti pokazaće naredni period.

Soja se kretala u cenovnom rasponu između 38,40 din/kg bez PDV i 38,80 din/kg, što je za rezultat imalo prosečnu cenu trgovanja od 42,46 din/kg (38,60 bez PDV), a to je cena koja je identična prosečnoj ceni trgovanja u prethodnoj nedelji. Iz korpusa roba soja kompleksa svoje mesto na berzanskom tržištu našla je i sojina sačma sa 44% proteina koja se prodavala po ceni od 62,04 din/kg (51,70 bez PDV).

Od ostalih roba na berzi se prodavala i suncokretova sačma sa 33% proteina po ceni od 25,56 din/kg (21,30 bez PDV) i mineralno đubrivo NPK 16:16:16 po ceni od 42,34 din/kg.

Untitled-3

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Untitled-4

 

PRODEX

Ovonedeljno kretanje cena na robno-berzanskom tržištu, potvrdilo je podatak da su cene postignute prethodne nedelje, verovatno predstavljale sezonski minimum, s obzirom na činjenicu da je u tom periodu i PRODEX dostigao svoju najnižu indeksnu vrednost u poslednjih godinu dana.
Naime, ove nedelje su cene kukuruza i soje krenule na gore. Cena kukuruza na današnji dan iznosi 12,70 din/kg, bez PDV-a, dostižući tokom nedelje i cenu od 13,00 din/kg, bez PDV-a. Soja se pomerila sa cenovne tačke od 38,50 din/kg, bez PDV-a, na današnjih 38,74 din/kg, bez PDV-a. Kada se ovome doda podatak da je pšenicom tokom nedelje trgovano na nivou maksimalne cenovne granice novog roda od 18,00 din/kg, bez PDV-a, jasno je da je dvomesečni trend pada indeksne vrednosti PRODEX-a, konačno zaustavljen.
Na današnji dan vrednost ovog indeksa iznosi 192,80 indeksnih poena i viša je u ondosu na prošli petak za 1,42 indeksnih poena.

Untitled-5

Iako je sveukupan tempo setve ozime pšenice generalno dobar, na nivou od 76%, prisutna je zabrinutost oko sporog napretka u oblastima pod usevima SRW pšenice. Mokro i nepovoljno vreme, uticalo je na odlaganje radova u polju. Setva ozime pšenice u u Ilionoisu je trenutno na nivou od 22%, dok je u Indijani na nivou od 37%, u poređenju sa petogodišnjim prosekom od 59%, odnosno 57%.
Zvanični podaci, pakazuju da je žetva useva kukuruza u SAD-u, trenutno na nivou od 31%, u poređenju sa 38% prošle godine i 53% koliko iznosi petogodišnji prosek. Na osnovu toplog i suvog vremena u područjima useva kukuruza, vrednosti ove kulturesu tokom nedelje dva puta beležile pad, ali sa druge strane omogućilo i ubrzavanje žetve. Bilo je navoda da bi ove nedelje mogao da se obori istorijski rekord požnjevenih površina.
Cena kukuruza je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi skočila je za 2,10%, dok je pšenica skočila za 1,86% procenta poena.

Untitled-6

Američka žetva soje 2014/15 je ove nedelje bila na nivou od 53%, što predstavlja skok od 13% u odnosu na prošlu nedelju, ali je i dalje ispod nivou prošle godine (61%), kao i petogodišnjeg proseka od 66%. 73% useva je ocenjeno sa dobar/odličan (57% poršle godine).
U poređenju sa prethodnom nedeljom soja je poskupela za 2,77%, dok je sojina sačma skočila za 5,32%.

Untitled-7

U odnosu na prethotnu nedelju pšenica je u Parizu skuplja za 6,74%, a kukuruz za 1,92%. Pšenica je u Budimpešti pala u odnosu na prošlu nedelju za 0,30%, dok je kukuruz jeftiniji za 0,29%.

15 komentara na “Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi”

 1. pavle Says:

  kolikaće biti.ove godine cena pšenice.rod 2013.godine na produktnoj berzi..unovom sadu..27,96/podignite cenu pšenice.na produktnoj berzi.ovegodineje..pšenica.baš dobro.rodila.pabi trebala icena da bude dobra.za gradjane.vojvodine.

 2. Miodrag Says:

  bez obzira koliki cebiti ovogodisnji rod,ali koji ce biti sigurno manji nego sto se ocekuje,nasi karteli su vec dogovorili cene koje su vise nego smesne i mnogo manje nego u Evropi.Najsmesnija stvar je to sto su u vreme setve oni sve svoje cene semena,djubreta,zastitnih sredstava i ostalih stvari bazirali na cenama proslogodisnje proizvodnje koje su bile mnogo vece,za suncokret mozda i 100 odsto.Sad ce lepo oboriti cene i njihova zarada ce biti ogromna,najgorae je sto cene za setvu iduce godine sigurno nece mnogo oboriti.

 3. pavle Says:

  cena..pšenice..novog roda..treba da bude viša.za oko.22,50.dinara.po toni.ikvalitetu..ratariće još čvršće..blokirati..puteve..po vojvodini..jelsu primorani..zbog niske otkupne cene pšenice i suncokreta..cena pšenice mora ići gore.pod hitno…ovako.više nemože da država ucenjuje seljake…

 4. ivan Says:

  Cena soje ovoga roda nesme da bude manja od 61 din,gledajuci na euro i paorske troskove.Gledajuci sadasnje cene na berzi koje su smesne i slep covek bi video da je u pitanju MONOPOL.

 5. pavle Says:

  podignite cenu pšenice na produktnoj berzi.poljuprivredna emisija com.molimvas.sa 18 dinara na 19 dinara.po toni i kvalitetu.ako može.

 6. pavle Says:

  spustite.cenu soje na proberzi novi sad.agroservis.ipodignite cenu pšenice i kokuruza.na 19 dinara po toni pšenica da bude.icenu kokuruza podignite na 16 dinara.molimvas..

 7. pavle Says:

  podignite još cenu kokuruza na poljuprivrednoj berzi na 17,05dinara po toni.asnizite cenu soje.icenu pšenice podignite na 20,02 na poljuprivrednoj berzi.com.molimvas.

 8. pavle Says:

  OMOGUĆITE RAST CENE PŠENICE U SRBIJI NA POLJUPRIVREDNOJ BEZI.NA 19 DINARA PO TONI.

 9. prodajem kukuruz Says:

  Prodajem kukuruz 20 tone
  i baliranu detelinu
  i psenicu tritikalu
  ova stranica je korisna za sve

 10. RADJA Says:

  u mom selu,niko nece da proda soju ispod 60 din.Svako hoce sam da skladisti jer nece da dozvole da ih neko potkrada.

 11. jovan Says:

  zivo me zanima kolika ce cena biti kukuruza?

 12. tanja Says:

  ovo je sramota sta se radi sa cenama soje i drugih zitarica…seljaci zemlju u korov,pa da vidimo onda kome ce monopol uzimati…

 13. tanja Says:

  10 dana se ceka zvanicna cena soje…vrsi se odkup a niko neplaca…nezna se cena…sta se ceka da jos dinar padne.SRAMOTA

 14. jovan Says:

  u somboru placaju 35 din soju avanso.

 15. jovan Says:

  cena kukuruza u somboru sa 14% vlage 13 din sa pdv/om
  meteorkomerc

  mada u okolnim selima, conoplja,kljajicevo,stapar,miletic,stanisic,rastina,bezdan.
  na pojedinim otkupnim silosima vrse netacna merenja pomocu vlagomera i tako uzimaju u proseku oko 1,5 % na vlazi.

Ostavite komentar

buy prednisone with out a prescription buy prednisone 20mg with mastercard isotretinoin liquid canadian prescriptions synthroid/thyroxine buy zithromax online cod discount Buspar Atarax from india uk Atarax generic Cytotec pharmacy lisinopril buy lisinopril lisinopril buy Lisinopril cheap online how to buy Lisinopril without a prescription where to buy Lisinopril without a prescription uk Metformin generic buy Metformin online without prescription buy Metformin free consultation uk order Metformin cheap generic Metformin buy pharmacy Metformin waterview cheapest place to buy Metformin no prescription Metformin buy finpecia online 1mg Finpecia buy no prescription online|buy cheap Finpecia online|order Finpecia|Finpecia generic walmart|Finpecia online prescription|buy Finpecia 1mg online|Finpecia generic online|Finpecia costco price|order Finpecia online|buy Finpecia 1mg malaysia|purchase Finpecia uk|topical Finpecia buy|Finpecia 1 mg order online|Finpecia generic|buy Finpecia online canada|Finpecia 1 mg order online|Finpecia online india|Finpecia generic 1 mg|order Finpecia uk|Finpecia depression women|buy cheap Finpecia 1mg|Finpecia generic names|legal buy Finpecia online|Finpecia depression women|buy Finpecia 1mg india|Finpecia generic walmart|buy Finpecia 1mg online|Finpecia online india|buy Finpecia 1mg online|Finpecia 1mg tablets|Finpecia costco price|order Finpecia canada|buy Finpecia online australia|Finpecia dose hair|buy Finpecia online paypal|Finpecia 1mg|Finpecia 1mg for sale|Finpecia online uk|buy Finpecia uk|Finpecia 1mg vs 1mg|Finpecia generic walmart|Finpecia costco pharmacy|buy Finpecia (prednisone overnight without prescription|how to order prednisone online without a prescription|prednisone without prescriptions in usa|cheapest prednisone|buy prednisone over the counter|prednisone order online|cheap prednisone online no prescription|buy generic prednisone no prescription|prednisone buy cheap|prednisone generic|prednisone no prescription with mastercard|no prescription generic prednisone|prednisone no prescription needed|prednisone express online|purchase generic prednisone online|prednisone from mexico|prednisone online no prescriptions required from the US|prednisone cheap online canadian pharmacy|canadian generic prednisone no prescription|how to get prednisone online no prescription in 20 days|purchase prednisone online|prednisone generic sale|prednisone buy online without rx|wholesale prednisone|prednisone 40 mg without a prescription|prednisone without rx|prednisone without script|prednisone purchase canada|prednisone cheap online|b buy prednisone in canada best buy Buspar buy generic Premarin canada buy valtrex onli lisinopril buy Valtrex without Maxalt uk sales cheapest place to buy Metformin order finpecia buy cheap valtrex no prescription Valacyclovir for pets Premarin buy fedex buy Premarin amex online without prescription buy Maxalt australia uk Amitriptyline generic prednisone no rx in us prednisone cheap online buy next day Metformin buy no online rx glucophage online Metformin order Metformin uk buy finpecia online no prescription free fedex delivery Orlistat where to purchase cheap Orlistat no rx purchase Orlistat without a prescription online buy cheap fedex Orlistat online Orlistat order order Orlistat usa Orlistat buy cod buy cheap Orlistat line Xenical prescription order can i buy finpecia in mexico buy Metformin no rx order no online rx Amitriptyline finpecia fedex buy finpecia online cod buy prednisone without prescription buy generic Finpecia uk online|Finpecia 1 mg order online|Finpecia generic vs propecia|Finpecia cost australia|buy generic Finpecia uk|purchase Finpecia uk|buy Finpecia online prescription|buy generic Finpecia 1mg|buy Finpecia|Finpecia online australia|buy Finpecia no prescription uk|order Finpecia 1mg|buy Finpecia cheap|Finpecia generic 1mg|Finpecia online prescription|Finpecia 1mg generic canada|Finpecia costco pharmacy|Finpecia 1mg india|Finpecia generic walmart|buy Finpecia no prescription forum|buy Finpecia online australia|Finpecia online uk) buy prednisone steroids buy 0.625 mg Premarin purchase Premarin without a prescription online